Asif Ali Zardari

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Asif Ali Zardari
Asif Ali Zardari
Geboren 26 juli 1955
Karachi, Pakistan
Politieke partij PPP
Partner Benazir Bhutto (Gestorven in 2007)
11e president van Pakistan
Aangetreden 9 september 2008
Einde termijn 8 september 2013
Voorganger Muhammad Mian Soomro
interim
Opvolger Mamnoon Hussain
14e president van Pakistan
Huidige functie
Aangetreden 10 maart 2024
Voorganger Arif Alvi
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Asif Ali Zardari, Urdu: آصف علی زرداری, Sindhi: آصف علي زرداري (Karachi, 26 juli 1955) is een voormalige president van Pakistan. Hij is weduwnaar van voormalig premier Benazir Bhutto, en momenteel samen met zijn zoon Bilawal Bhutto Zardari partijleider van de Pakistan Peoples Party (PPP).

Gedurende het tweede premierschap van Bhutto (1993-1996) was Zardari lid van de Nationale Vergadering en minister van milieu. Hierna was hij senator totdat in 1999 Pervez Musharraf de Senaat ontbond. In 1990 werd hij gearresteerd op verdenking van afpersing, maar toen zijn vrouw in 1993 premier werd, liet men de verdenking vallen. In 1996 werd hij verdacht van betrokkenheid bij de moord op zijn zwager Murtaza Bhutto, maar deze zaak kon niet opgelost worden. Tussen 1997 en 2004 zat hij vast op diverse verdenkingen, waaronder moord en corruptie, maar hij werd uiteindelijk door de rechter onschuldig bevonden. Later, in 2004, werd hij alsnog veroordeeld wegens meineed in een moordzaak. Korte tijd later kwam bewijsmateriaal aan het licht waaruit bleek dat de rechter door de medewerkers van premier Nawaz Sharif onder druk was gezet om tot een veroordeling te komen. Verdenkingen dat hij zijn rijkdom door corruptie en andere onoorbare praktijken heeft vergaard, zijn blijven bestaan.

Na een ballingschap in Dubai en Londen, keerde Zardari met zijn vrouw terug in Pakistan op 18 oktober 2007 om mee te doen aan de parlementsverkiezingen van begin 2008. Nadat Bhutto op 27 december vermoord werd, werd haar rol als partijleider van de PPP gedeeld door Zardari en zijn zoon Bilawal Bhutto Zardari. De PPP en de PML-N van Nawaz Sharif wonnen de verkiezingen, en besloten tot het vormen van een coalitieregering.

Op 6 september 2008 werd Zardari bij de presidentsverkiezingen door een meerderheid van de parlementariërs en afgevaardigden van de vier provincies tot president gekozen. Op 9 september werd hij geïnstalleerd als 14de president van Pakistan. Als president zocht hij toenadering tot India, maar de aanslagen in Bombay van november 2008 waarbij 174 doden vielen zorgde voor roet in het eten. De daders kwamen uit Pakistan. De president veroordeelde de aanval wel en noemde de daders "lafaards".[1] Later zocht Zardari opnieuw toenadering tot India. In 2012 werd premier Yousaf Raza Gilani door het Hooggerechtshof uit zijn functie gezet, omdat hij weigerde oude corruptieonderzoeken naar Zardari te heropenen.[2]

Het parlement van Pakistan nam in 2010 een amendement op de grondwet aan waardoor het voor de president niet meer mogelijk was om het parlement zomaar te ontbinden. Dat was het belangrijkste politieke wapen van de president tot dan toe. Tot dan toe mocht een premier maximaal twee termijnen aanblijven. Die beperking werd nu opgeheven, waardoor Nawaz Sharif, Zardari's belangrijkste politieke rivaal in aanmerking kwam voor een derde termijn.

Pakistan zocht onder Zardari meer toenadering tot het Westen, maar tegelijkertijd bleef het botsen. Amerikaanse droneaanvallen op Pakistaanse bodem zorgden voor veel onrust. Op 2 mei 2011 verloor Osama Bin Laden het leven door een Amerikaanse operatie in de Pakistaanse stad Abbottabad. Veel Amerikanen verdachten Pakistan ervan dat zij op de hoogte waren geweest van diens verblijfplaats, maar Zardari bezwoer in een opinieartikel in de Washington Post dat daar geen sprake van was.[3]

Zardari's partij verloor veel zetels bij de parlementsverkiezingen in mei 2013. Hij kondigde daarop aan zich niet meer verkiesbaar te stellen.[4] Op 8 september 2013 werd Asif Ali Zardari opgevolgd door Mamnoon Hussain.

Zie de categorie Asif Ali Zardari van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.