Wat ons niet zal doden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wat ons niet zal doden
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel Det som inte dödar oss
Auteur(s) David Lagercrantz
Vertaler Geru de Boer
Kaftontwerper Wil Immink Design
Land Vlag van Zweden Zweden
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Zweeds
Reeks/serie Millennium
Genre Thriller (genre)
Uitgever Uitgeverij Signatuur
Oorspronkelijke uitgever Norstedts Förlag
Uitgegeven augustus 2015
Oorspronkelijk uitgegeven augustus 2015
Medium paperback
Pagina's 446 blz
Grootte 233x161x41
Gewicht 820 gram
ISBN-code 9789056725334
Voorloper Gerechtigheid
Vervolg De man die zijn schaduw zocht
Portaal:  Literatuur
Zweden

Wat ons niet zal doden (originele titel: Det som inte dödar oss) is een boek uit 2015 van de Zweedse schrijver David Lagercrantz en een vervolg op de Millennium-trilogie, een serie misdaadromans van de Zweedse journalist en schrijver Stieg Larsson.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het tijdschrift Millennium heeft nieuwe eigenaren gekregen en de inkomsten blijven dalen zodat er acties volgen van de nieuwe investeerders. Omdat Mikael Blomkvist niet echt wil meewerken, dreigt men hem opzij te schuiven. Lisbeth Salander is op zoek naar de erfgenamen van het imperium van haar vader en meer bepaald naar haar tweelingzus Camilla. Blomkvist heeft een goed verhaal nodig en gaat daarom in op een telefoon van ene professor Frans Balder. Maar vooraleer Blomkvist arriveert, wordt deze vermoord. Enkel de autistische zoon van Balder, die niet kan spreken, was getuige. Wanneer blijkt dat hij wel heel begaafd is en perfect kan tekenen vormt hij ook een bedreiging voor de moordenaar. Ook Salander had contact met de professor en kan net op tijd verhinderen dat diens zoon vermoord wordt. Salander moet op de vlucht en roept de hulp in van Blomkvist.

Achtergrond[bewerken]

De schrijver Stieg Larsson overleed in 2004 vooraleer zijn eerste drie romans uitgegeven werden. Hoewel nog een onvoltooid vierde boek en de synopsis van boek 5 en 6 gevonden werden, is dit vervolgverhaal op geen enkele van deze manuscripten gebaseerd. Het vierde boek kwam er tien jaar na de oorspronkelijke trilogie, op aanvraag van Stieg’s erfgenamen, zijn vader en broer.[1]

Verfilming[bewerken]

In 2018 verscheen een verfilming met de gelijknamige Engelse titel van het boek: The Girl in the Spider's Web met hoofdrollen vertolkt door Claire Foy en Sverrir Gudnason.

ISBN[bewerken]

  • ISBN9789056725341 - gebonden versie
  • ISBN9789044973709 - eBook