WebTV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zie artikel Zie Webfm voor het artikel over de lokale radio- en televisiezender Webfm/Webtv.
Webtv.jpg

WebTV is een manier om via het televisiescherm te kunnen surfen op het internet. Vooral in de Verenigde Staten, Canada en Japan is dit populair. Hiervoor is een telefoonlijn, een WebTV-provider, een WebTV-device en een WebTV-afstandsbediening of -toetsenbord nodig.

WebTV wordt ook gebruikt als term voor het bekijken van videobeelden via het internet. De streaming-media-techniek maakt het mogelijk om beelden al te bekijken terwijl het bestand nog wordt gedownload. Door het 'ondemand' (op aanvraag) bekijken van beelden kan men programma's kijken wanneer men wil (wat nu ook al kan met harddiskrecorders, settopboxen en TiVo's). De toekomstverwachting is dat steeds meer televisiebeelden via crossmediale platformen zoals internet of mobiele telefoon verspreid zullen worden.

Soorten surfen via de tv[bewerken]

De apparaten om via het tv-scherm te kunnen surfen, worden in drie categorieën onderverdeeld:

  • Webtv Classic: www, e-mail, chat, messaging.
  • Webtv Plus: www, e-mail, chat, messaging, tv & surfen (PIP), interactieve tv, televisiegidsen, automatische vcr-programmering etc.
  • Ultimate TV: Ultimate TV heeft dezelfde eigenschappen als WebTV plus, maar met extra digitaal opgenomen televisie.

Soorten tv-kijken via de pc[bewerken]

  • Talloze webvideosites schieten als paddenstoelen uit de grond. Google Video en YouTube zijn de grootste, maar ook normale papieren- en tv-media bieden steeds vaker video's op hun website aan. De Nederlandse publieke omroep heeft sites als uitzendinggemist.nl en 3voor12.nl. Ook diverse commerciële Nederlandse tv-zenders bieden hun programma's via internet aan. Naast het aanbieden van het terugkijken van programma's gaan ook steeds meer zenders hun zenders online aanbieden door middel van een live stream. Enkele webtv-portalen bieden een overzicht van deze livestreams van Nederlandse tv zenders.