Wedding Crashers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wedding Crashers
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie David Dobkin
Producent Peter Abrams
Robert L. Levy
Andrew Panay
Scenario Steve Faber
Bob Fisher
Hoofdrollen Owen Wilson
Vince Vaughn
Christopher Walken
Rachel McAdams
Isla Fisher
Bradley Cooper
Jane Seymour
Muziek Rolfe Kent
Montage Mark Livolsi
Cinematografie Julio Macat
Productiebedrijf Tapestry Films
Distributie New Line Cinema
Première Vlag van Zwitserland 13 juli 2005
Vlag van België 10 augustus 2005
Vlag van Nederland 25 augustus 2005
Genre Romantische komedie
Speelduur 119 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 40.000.000
Opbrengst $ 285.200.000
Gewonnen prijzen 11
Overige nominaties 11
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wedding Crashers is een Amerikaanse komedie uit 2005 onder regie van David Dobkin. De film won negen filmprijzen, waaronder de People's Choice Awards voor beste komedie en beste filmduo (Owen Wilson en Vince Vaughn).

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Vrienden John Beckwith en Jeremy Grey werken – met Janice als secretaresse – als bemiddelaars bij echtscheidingen in Washington D.C., maar verruilen het beroepsmatige getwist – zoals tussen het echtpaar Kroeger – veeleer voor het crashen van bruiloften. Met de in het circuit alom bekende Chazz Reinhold als grote voorbeeld werken de kameraden vanuit een set regels en verzinnen immer een dekmantel om de hit van iedere receptie te worden en de mooiste vrouwen in bed te krijgen. Na een reeks succesvolle botsingen stuit Jeremy op de bruiloft van Christina Cleary, de oudste dochter van Minister van Financiën William Cleary en diens vrouw Kathleen, die in het huwelijk treedt met de sullige Craig Garthe. John en Jeremy infiltreren de plechtigheid als broers en vestigen hun aandacht op beide andere dochters, respectievelijk Claire en Gloria. Jeremy zondert zich met de rossige Gloria af op een nabijgelegen strand om vervolgens na de daad te vernemen dat hij de jongste dochter zojuist heeft ontmaagd. John komt niet verder dan wat kortstondige gesprekken waarin zijn gevoelens voor de onbereikbaar lijkende brunette Claire louter worden versterkt, maar weet zich wel in de positieve kijker te werken bij de vader van de middelste dochter.

In zijn wanhopige jacht op de beeldschone Claire krijgt John onbedoeld te maken met Zachary Lodge, haar heethoofdige vriend, die het niet zo nauw neemt met de ongeschreven regels van de liefde. Tegenover zijn vrienden – onder wie Trap – schept Zach achter de rug van zijn vriendin graag op over zijn seksuele escapades met andere vrouwen. De blatende schoft wil enkel met Claire trouwen om zijn politieke carrière op te krikken. John lijkt ondertussen uit op meer dan een goed gesprek met de vrouw van zijn dromen en weet zijn vriend Jeremy te overtuigen om de regels te breken en een uitnodiging te accepteren voor een lang weekend op het familieverblijf van de familie Cleary. Tijdens het diner doet John oogdruppels in Zach's glas wijn om hem met een enorme misselijkheid uit te schakelen en Claire eindelijk voor zich alleen te hebben. De hopeloos verliefde stumper gaat naar zijn kamer om van schoenen te wisselen en staat plotseling oog in oog met Kathleen, die hem een soort van dwingt om aan haar borsten te zitten en hem vervolgens uitmaakt voor perverseling.

Tijdens het spelen van American football raakt Jeremy gewond door toedoen van Zach, waarna Gloria met alle plezier de zorg voor hem op zich neemt. Jeremy stelt zijn verzorgster teleur wanneer hij haar met een filosofische liefdesspeech probeert weg te wimpelen. Tijdens het diner bevredigt Gloria hem onder de tafel met de hand, waarna de seksuele handelingen zich in bed voortzetten met een rollenspel waarin de gewillige vrouw de ongewillige man vastbindt en op vreemde wijze het hof maakt. 's Nachts ontvangt Jeremy ongewenst bezoek in de vorm van Todd, de van de wereld vervreemde zoon van de Cleary's, die het volkomen in zich heeft om het leven van een kunstenaar te leiden en eerder op de dag "een moment van eendracht" met Jeremy heeft ervaren.

Bij het ontbijt de volgende ochtend vraagt Jeremy zijn vriend om samen met hem het eiland te verlaten, maar John weigert het verzoek in te willigen. De familie Cleary houdt een boottocht, die op initiatief van de achtergebleven Zack eindigt in een spontane jachttrip en een schot in Jeremy's achterwerk. In een dronken, eenzijdige conversatie met familiepriester Father O'Neil beseft Jeremy dat hij zich werkelijk tot Gloria aangetrokken voelt en dat haar geestelijke instabiliteit hiervan gedeeltelijk de oorzaak is. John en Claire komen tijdens een fietstocht nader tot elkaar, maar zijn valse hoop wordt hard onderuit geschoffeld wanneer Zach haar "ten huwelijk vraagt" door hun verloving aan te kondigen. Claire voelt zich ongelukkig door het bizarre handelen van haar vriend, maar als John haar oprecht wil troosten, komt hij niet verder dan het uiten van zijn ware gevoelens. Jeremy vlucht naar buiten om aan het hagelgeweer van grootmoeder Mary te ontkomen, nadat Zach de ware identiteit van de "broers" heeft ontdekt. William Cleary gebruikt zijn macht om de leugenaars direct van het eiland te verbannen en voorgoed uit de buurt van zijn familie te houden.

John en Jeremy keren terug naar hun normale leven. John raakt geleidelijk in de war door zijn pogingen zich te verzoenen met Claire, probeert zich als serveerder voor te doen op haar verlovingsfeest, maar wordt op uiterst gênante wijze buiten gekegeld door Zach's vrienden. De goedzak ontdekt dat Jeremy zijn belofte heeft gebroken en in het geniep een relatie onderhoudt met Gloria. De beste vrienden verliezen elkaar uit het oog door een veranderende kijk op het andere geslacht. John stort zich volledig op het crashen van bruiloften, terwijl Jeremy zijn energie lijkt te verspillen door zijn voormalige kameraad als getuige te willen bij zijn ophanden zijnde huwelijk. Tijdens een bezoek aan mentor Chazz ontdekt John dat zijn voorbeeld zich tegenwoordig bezighoudt met een nieuwe kick: het crashen van begrafenissen. John kan bij een uitvaart het medelijden met de weduwe niet van zich afzetten, heroverweegt zijn standpunt over liefde, haast zich naar de bruiloft van Jeremy en wendt zich – ten overstaan van alle gasten – met zijn gevoelens tot Claire. John en Jeremy herenigen zich als vrienden en lijken het crashen van bruiloften voorgoed achter zich te laten.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Cameo's[bewerken | brontekst bewerken]

Filmmuziek[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]