Wendy's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wendy's
Logo
Beurs NYSE: WEN
Oprichting Columbus, Verenigde Staten in 1969
Sleutelfiguren R. David Thomas oprichter Wendy's
Hoofdkantoor Columbus, OH
Verenigde Staten
Producten Fastfood-restaurants
Industrie fastfood
Omzet/jaar $ 1,73 miljard (2020)[1]
Winst/jaar $ 117,8 miljoen (2020)[2]
Website Wendy's
Portaal  Portaalicoon   Economie

Wendy's is een Amerikaanse keten van hamburgerrestaurants. Ze heeft na McDonald's en vóór Burger King de grootste omzet in die branche.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Wendy's werd geopend in 1969 in Columbus, Ohio, VS door Rex David Thomas. De fastfoodketen werd genoemd naar zijn dochter. In 1975 werd de eerste buitenlandse vestiging geopend in Hamilton, Ontario, Canada.

Wendy's had tussen 1980 en 1986 zeven vestigingen in de Benelux, waarvan één in Nederland (Rotterdam) en één in Nederland (Utrecht).[3] In 1988 opende Raymond Warrens in Goes een snackbar die hij vernoemde naar zijn jongste dochter Wendy. In 1995 legde Warrens de merknaam Wendy's vast voor de gehele Benelux. Dat was mogelijk omdat de Amerikaanse keten daar niet meer actief was. Wendy's ligt sindsdien overhoop met de snackbarhouder uit Goes. In verschillende rechtszaken is Warrens in het gelijk gesteld. Hierdoor is het voor de keten Wendy's niet mogelijk om in de Benelux vestigingen te openen onder de naam Wendy's.[4][5]

Producten[bewerken | brontekst bewerken]

Wendy's verkoopt vierkante hamburgers die van vers vlees gemaakt zijn. Het was de eerste fastfoodketen die ook gezond eten introduceerde.

Landen[bewerken | brontekst bewerken]

Wereldwijd zijn er 6828 (6467 franchises, 361 in eigendom)[6] vestigingen. Voor de verschillende landen zie de kaart hieronder.

Rood: Een of meer vestigingen
Roze: Niet meer gevestigd
Zie de categorie Wendy's van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.