Wereldkampioenschappen schaatsen afstanden 2016 - 3000 meter vrouwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
WK afstanden 2016
500 mmannenvrouwen
1000 mmannenvrouwen
1500 mmannenvrouwen
3000 mvrouwen
5000 mmannenvrouwen
10.000 mmannen
Massastartmannenvrouwen
Achtervolgingmannenvrouwen

De 3000 meter vrouwen op de wereldkampioenschappen schaatsen afstanden 2016 werd gereden op donderdag 11 februari 2016 in het ijsstadion Kometa in Kolomna, Rusland.

Ireen Wüst was de regerend olympisch kampioene, maar regerend wereldkampioene Martina Sáblíková had alle vier de wereldbekerwedstrijden over deze afstand eerder in het seizoen gewonnen. Sáblíková versloeg Wüst uiteindelijke met een klein verschil van 0,08 seconde en won voor de vierde keer in haar leven deze WK-titel.

Plaatsing[bewerken | brontekst bewerken]

De regels van de ISU schrijven voor dat er maximaal twintig schaatssters zich plaatsen voor het WK op deze afstand. Geplaatst zijn de beste twaalf schaatssters van het wereldbekerklassement na vier manches, aangevuld met de acht tijdsnelsten van die eerste vier manches van de wereldbeker. Achter deze twintig namen werd op tijdsbasis nog een reservelijst van zes namen gemaakt. Aangezien het aantal deelnemers per land beperkt is tot een maximum van drie, telt de vierde (en vijfde etc.) schaatsster per land niet mee voor het verloop van de ranglijst. Het is aan de nationale bonden te beslissen welke van hun schaatssters, mits op de lijst, naar het WK afstanden worden afgevaardigd.[1]

Noorwegen vulde de in de WB verdiende plek niet op, deze plek werd ingevuld door Polen, oorspronkelijk zesde op de reservelijst.

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]