Wereldorganisatie voor diergezondheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 84.87.196.163 (overleg) op 8 apr 2020 om 23:05.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Wereldorganisatie voor diergezondheid of OIE (naar het Franse Office International des Epizooties) is in 1924 opgericht door 28 landen, nadat er in België runderpest was uitgebroken door het importeren van runderen uit India. De organisatie houdt zich bezig met het verzamelen, analyseren en verspreiden van wetenschappelijke veterinaire informatie. Inmiddels telt de organisatie 167 leden. De OIE heeft de volgende doelen:

  • het waarborgen van transparantie in de wereldwijde situatie van dierziekten en zoönosen
  • het voorzien in kennis en het promoten van internationale solidariteit in de bestrijding van dierziekten
  • het waarborgen van de wereldhandel door het opstellen van standaarden voor de internationale handel in dieren en dierlijke producten
  • het ondersteunen van nationale dierenartsenorganisaties
  • wetenschappelijke veterinaire informatie verzamelen, analyseren en verspreiden

Dierziektenlijsten

De OIE verdeelt dierziektes in twee lijsten, een A- en een B-lijst.

Dierziektenlijst A

Lijst A vermeldt besmettelijke ziekten die zich zeer snel kunnen verspreiden. Deze ziekten kunnen ook socio-economische gevolgen hebben of gevolgen voor de volksgezondheid. Bovendien is de kennis over deze ziekten belangrijk voor de handel in dieren en dierlijke producten.

Op de lijst A staan:

Dierziektenlijst B

Lijst B bevat besmettelijke ziekten die zich minder snel verspreiden dan de dierziekten van lijst A. De ziekten op lijst B hebben ook socio-economische gevolgen of gevolgen voor de volksgezondheid. Ook de kennis van deze ziekten is belangrijk voor de handel in dieren en dierlijke producten. Op de lijst B staan ongeveer 100 verschillende ziektes.

Zie ook