Werk bij Krachtwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Krachtwijk vanuit Soest
afsluitbaar deel van de dijk

Werk bij Krachtwijk is een deel van de Grebbelinie in het buitengebied van Hoogland aan de Eem. Het Werk bij Krachtwijk werd in 1799 aangelegd. Aan de Eem staan zo'n twintig kazematten, waarvan drie bij Krachtwijk.

Dit aarden werk, ook wel de Post aan de Vuydijk genoemd is aangelegd in 1799. Het bestaat uit twee bastions, met twee natte grachten aan de voorkant. De wallen van het werk maken deel uit van de liniedijk, die vanaf dit punt zuidwaarts loopt, via Amersfoort richting Veenendaal. De Vudijk moest voorkomen dat het inundatiewater naar de Zuiderzee zou stromen. De post bestaat uit een wal in de vorm van een M, op de plaats waar de Vuydijk aansluit op de Grebbelinie.

Aan de noordkant ligt de 'Slaagse Dijk' die noordelijker als 'Eemdijk' doorloopt tot het Eemmeer. Tijdens de mobilisatie in 1939 werden er kazematten op het Werk gebouwd, zogenaamde 'Stekelvarkens'. Deze scherfvrije betonnen kazematten hebben drie schietgaten en zijn nog zichtbaar op beide bastions. Er zijn twee typen stekelvarkens op de wal; een S3-kazemat en twee vergrote stekelvarkens voor een zware mitrailleur. Restanten van een gietstalen koepel en een tweede zware kazemat markeren de plaats waar de Grebbelinie over gaat op de Eemdijk/Slaagse Dijk. Op de kruising met de Vudijk liggen stenen en betonnen voorzieningen.

Het Waterschap kan hier in geval van extreem hoog water schotbalken tussen plaatsen. Het gebied ten noorden van het werk werd met succes geïnundeerd. De zware gevechten met de Duitse troepen werden ten zuiden van Amersfoort geleverd. Na drie dagen van gevecht werden de Nederlanders gedwongen zich terug te trekken achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie.