Wervel vzw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wervel vzw staat voor Werkgroep voor Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw vzw. Het is een Vlaamse socio-culturele beweging die in de abdij van Averbode in 1990 werd opgericht en ijvert voor duurzame landbouw in al zijn facetten: economisch, ecologisch, sociaal en cultureel.

Voor Wervel vzw zijn 4 invalshoeken tegelijk belangrijk: de boer(in), de consument, het milieu en het Zuiden. Bij duurzame landbouw wint iedereen volgens Wervel vzw. Thema's waarrond al gewerkt werd zijn: landbouwbeleid, agroforestry of boslandbouw, agro-ecologie, lokale fair trade, zaadselectie in boerenhanden, voedselsoevereiniteit, grond, cultuur en landbouw, energie, bodemkwaliteit, korte ketens.

Wervel vzw verwierf bekendheid met het thema van de problematische import van soja als veevoeder. Grootschalige ontbossing in bijvoorbeeld Brazilië is daar het gevolg van, maar ook overbemesting in West-Europa. Momenteel promoot Wervel alternatieven voor eigen eiwitvoorziening, zoals huttentut, lupine, luzerne, klaver, hennep, amarant. In de schoot van Wervel ontstond in 1996 de vzw Voedselteams. Naar het breder publiek voert Wervel vzw campagne met als slogan "Denk globaal, Eet lokaal".

Externe link[bewerken]