Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum
Opgericht begin jaren ’70
Voorganger(s) Studie- en Documentatiecentrum
Hoofdkantoor Den Haag
Aantal werknemers ± 100
Verantwoordelijke minister Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid
Valt onder Ministerie van Justitie en Veiligheid
Website https://www.wodc.nl/

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), is een onderdeel van het Nederlands ministerie van Justitie en Veiligheid en is gevestigd in Den Haag.

De kerntaken van het WODC zijn de productie en verspreiding van (wetenschappelijke) kennis over onderbouwing en effecten van beleid en over relevante maatschappelijke processen op het brede terrein van Justitie en Vreemdelingenzaken en Integratie. Daartoe heeft het onafhankelijke onderzoekers in dienst. Het WODC heeft anno 2005 ongeveer 100 medewerkers.

Verder heeft het centrum een afdeling voor extern wetenschappelijke betrekkingen, een afdeling voor statistische informatievoorziening en beleidsanalyse en een afdeling documentaire informatievoorziening.

Beïnvloeding[bewerken]

Op 6 december 2017 bleek na onderzoek door Nieuwsuur dat het WODC niet wetenschappelijk onafhankelijk is maar zich sterk laat beinvloeden door de politiek en beleidsmedewerkers van het Ministerie van Justitie. De directeur Frans Leeuw blijkt de conclusies van onderzoeksresultaten te hebben vervalst. Dit zeer tegen de wens van andere wel integere medewerkers in. Vooralsnog hebben de Universiteiten van Utrecht en Leiden waar Frans Leeuw heeft gestudeerd en gewerkt geen afstand van hem genomen. Onduidelijk is nog of zij eerdere onderzoeken van Frans Leeuw zullen terugtrekken.[1]

Externe link[bewerken]