Weverijmuseum Geldrop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Weverijmuseum
Weverijmuseum
Locatie Molenstraat 21, Geldrop
Coördinaten 51° 25′ NB, 5° 34′ OL
Thema textielproductie
Opgericht 1983
Openingsdatum 2000
Detailkaart
Weverijmuseum Geldrop (Noord-Brabant)
Weverijmuseum Geldrop
Afbeeldingen
Weverijmuseum Geldrop
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Weverijmuseum in de Noord-Brabantse plaats Geldrop is een museum met industriële weef- en spinnerijmachines die gebruikt werden in de lokale textielindustrie. Het is gevestigd in een voormalige textielfabriek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1983 werd het initiatief tot de oprichting van een weverijmuseum genomen. In 2000 werd het gevestigd in een oude spinnerij, die uit 1908 dateert.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Weefzaal[bewerken | brontekst bewerken]

In de weefzaal staan verschillende typen weefmachines opgesteld die nog steeds werken, waaronder mechanismes met klossen, grijpers, water en perslucht. Spectaculair is de Jacquard-machine, gebaseerd op een vinding uit 1800 die met ponskaarten werkt, en als een voorloper van de automatisering kan worden beschouwd. Ook is een werkende vlechtmachine, labelmachine en rondbreimachine aanwezig.

Weverijvoorbereidingszaal[bewerken | brontekst bewerken]

In een andere zaal staat de weverijvoorbereiding centraal. De machinale bewerkingen die voorafgaand aan het weven plaatsvinden zoals kaarden, spinnen, twijnen, spoelen en scheren worden gedemonstreerd met spinmachines, twist- en twijnmachines.

De collectie bestaat verder uit diverse klassieke Brabantse weefsels, waarvan een gedeelte is tentoongesteld, textielmeetapparatuur en een bibliotheek.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat de machines nog in staat zijn productie te draaien, wordt ook in opdracht textiel gemaakt. Dit betreft met name textiel voor historisch erfgoed zoals smeerkussens voor stoomlocomotieven[1] en koorden voor de Gouden Koets. In samenwerking met Piet Hein Eek worden theedoeken van oude garens geproduceerd.

Bezichtiging[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum is op woensdag en zaterdag geopend. Door vrijwilligers, veelal oud-wevers, worden de verschillende machines onderhouden en gedemonstreerd. Vanuit het museum is ook de inpandige Geldropse watermolen te bezichtigen die vroeger in gebruik was voor de spinnerij.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Weverijmuseum Geldrop van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.