White Island (Nieuw-Zeeland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
White Island
Whakaari
White Island in de Bay of Plenty, Nieuw-Zeeland
White Island in de Bay of Plenty, Nieuw-Zeeland
Hoogte 321 m
Coördinaten 37° 31′ ZB, 177° 11′ OL
Ligging Bay of Plenty, Noordereiland
Type Actieve stratovulkaan,
Laatste uitbarsting 2013
White Island (Nieuw-Zeeland) (Nieuw-Zeeland)
White Island (Nieuw-Zeeland)
(en) Global Volcanism Program, Smithsonian Institute
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

White Island (Maori: Whakaari), de bekendste vulkaan van Nieuw-Zeeland, ligt in zee aan de vlakke noordkant van het Noordereiland.

De hoogte van dit "eiland" is boven water 321 meter, de complete hoogte is ongeveer 1600 meter. Het landschap doet denken aan dat van de Maan of Mars en wordt tot een van de beste attracties van Nieuw-Zeeland gerekend.

Vanaf omstreeks de wisseling van de 19e op de 20ste eeuw werd er op het eiland zwavel gewonnen. In 1914 kwamen alle mijnwerkers bij een eruptie om het leven. De zwavelwinning werd enkele jaren later hervat, maar begin jaren 30 stopte deze voorgoed. De restanten van de gebouwtjes met installaties die aan deze tijd herinneren, zijn in een hoek van het eiland nog te zien.

Nog steeds is deze vulkaan actief: er doen zich regelmatig aardbevingen en soms ook uitbarstingen voor. Het betreden van het eiland is daarom aan strenge veiligheidseisen gebonden: men mag alleen onder begeleiding van speciale gidsen het eiland op en wordt dan verplicht om valhelmen (onverwachte uitbarstingen) en gasmaskers (extreme geur van zwavel) te dragen. Het aanwezige kratermeer varieert in de loop der tijd regelmatig zowel in niveau als in de kleur van het water.

De vulkanische activiteiten van het eiland worden continu door vulkanologen gevolgd, onder andere met camera's, seismograaf en magnetometers.

Naast het vulkanische eiland zelf, is ook het leven in het water om het eiland erg bijzonder, vanwege de hogere watertemperatuur.