Naar inhoud springen

Bay of Plenty

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bay of Plenty
Regio in Nieuw-Zeeland Vlag van Nieuw-Zeeland
Bay of Plenty in Nieuw-Zeeland
Coördinaten 38°ZB, 177°OL
Algemeen
Oppervlakte 11.428 km²
Inwoners 257.500
(22,5 inw./km²)
Hoofdstad Whakatane
Overig
Tijdzone UTC+12
Religie Protestants
Talen Engels, Maori
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Nieuw-Zeeland

Bay of Plenty is een regio van Nieuw-Zeeland, gelegen op het Noordereiland. De twee grootste steden zijn Rotorua en Tauranga. Om de kerk in het midden te houden, werd gekozen voor een derde stad als hoofdplaats van het bestuur, namelijk Whakatane.

De naam Bay of Plenty (Baai van de overvloed) komt van James Cook, de ontdekker van Nieuw-Zeeland. Die zou op de plaats talrijke voorraden hebben aangetroffen van Maori's, dat in schril contrast zou staan met de eerdere ontdekking van de Poverty Bay, iets zuidelijker, eveneens aan de oostkust van het eiland.

In de baai waaromheen de gemeente is opgezet bevinden zich de eilanden White (Whakaari), Major (Tuhua), Motiti, Moutoki en Whale (Moutohora).

De grootste plaatsen in de regio zijn

Het binnenland van de Bay of Plenty regio wordt voor een belangrijk deel in beslag genomen door Te Urewera, een uitgestrekt dichtbebost gebied waardoorheen bijna geen wegen lopen, en dat grotendeels onbewoond is. Van 1954 tot 2014 was dit gebied een nationaal park. Sinds 2014 heeft Te Urewera een unieke juridische status. Het is een gebied met rechtspersoonlijkheid, dat bestuurd wordt door een raad, waarin de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de Tuhoe, een belangrijke stem hebben.

Zie de categorie Bay of Plenty Region van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.