Whitsundayeilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Whitsundayeilanden
Eiland van Australië
Aus - Whitsunday Islands.PNG
Locatie
Land Australië
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 20°17'53,9"ZB, 148°55'30,7"OL
Whitsunday Islands, Queensland, Australia.jpg

De Whitsundayeilanden (Engels: Whitsunday Islands) zijn een archipel gelegen tegen de oostkust van Australië (Queensland), ten noorden van de stad Mackay en zo'n 900 km ten noorden van Brisbane.

James Cook voer door de Whitsundaypassage voordat hij voet zette op het vasteland van Australië. Hij ontdekte de eilanden op Pinksteren, 'Whitsunday' in het Engels; daarom noemde hij de archipel de Whitsundays. Maar in die tijd werd de internationale datumgrens nog niet gebruikt, die ten oosten van Australië loopt. Cook wist dus niet dat het eigenlijk al maandag was, waardoor de naam eigenlijk onjuist is. Een krappe 200 jaar lang kwamen maar enkele kolonisten hiernaartoe. Om reizigers en schipbreukelingen wat eten te bieden plantte men wat kokospalmen en zette varkens uit.

Het bekendste en het grootste eiland is Whitsundayeiland, waar veel schildpadden zijn. Ook komen er rifhaaien voor. De archipel is populair bij toeristen: tussen maart 2008 en maart 2009 deden zo'n 700.000 mensen de eilanden aan. Aan de oostkant geldt het lange Whitehaven Beach als het mooiste van de Whitsundays. Vluchten naar de Whitsundayeilanden maken gebruik van de luchthavens Whitsunday Coast Airport nabij Proserpine (Queensland) op het Australische vasteland of Hamilton Island Airport op Hamiltoneiland.

Eilanden[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele eilanden die behoren tot de Whitsunday-archipel zijn: