Wichers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het familiewapen van Wichers

Wichers (ook: van Aldringa Wichers, van Buttingha Wichers, Eyssonius Wichers, Lamoraal Wichers, Lunsingh Wichers en: Ruardi Wichers) is een uit Groningen afkomstig geslacht waarvan takken sinds 1817 behoren tot de Nederlandse adel en het patriciaat.

Geschiedenis[bewerken]

De stamreeks begint met Rotger Sickens die vanaf 1601 te Groningen vermeld wordt en in 1631 overleed. Nageslacht van hem vervulde bestuursfuncties in zowel de stad Groningen als op landelijk niveau. Hendrik Ludolf Wichers (1747-1840), werd in 1811 door Napoleon I in de Franse adelstand verheven tot baron de l'empire; bij Koninklijk Besluit van 27 december 1817 werden hij en een zeer verre verwant verheven in de Nederlandse adel en verkregen zij en hun nageslacht het predicaat van jonkheer voor hen en al hun wettige afstammelingen.

Andere verwanten zouden nog tot 1938 worden verheven in de Nederlandse adel.

De familie werd in de 20e jaargang van het Nederland's Patriciaat opgenomen.

Wapen[bewerken]

Het wapen van het geslacht Wichers bestaat uit in blauw drie gouden oranjeappelen met groene steel en twee bladeren. Het helmteken is een paardenkop met hals van natuurlijke kleur, het dekkleed is blauw gevoerd van goud en de schildhouders zijn twee leeuwen van natuurlijke kleur, rood getongd, de rechter aanziend. Het geheel staande op een groene arabesk.

Enkele telgen[bewerken]