Wiener Singverein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gustav Mahler: Sinfonie der TausendWiener Singverein – Slovenský filharmonický zbor – Wiener SängerknabenStaatskapelle BerlinPierre Boulez in Goldener Saal of the Vienna Musikverein

De Wiener Singverein (Weense Zangvereniging) is het concertkoor van de Wiener Musikverein uit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1812 vonden op initiatief van componist Antonio Salieri en enige muziekliefhebbers uitvoeringen van Händel-oratoria (Timotheus) plaats in de keizerlijke wintermanege (nu Spaanse Rijschool). Dat leidde tot de oprichting van de Musikverein.

In 1858 werd het nu uit 230 leden bestaande koor van deze vereniging opgericht, dat in het begin geleid werd door Johann Herbeck en Johannes Brahms. In de loop van zijn 150-jarige geschiedenis werkte het met talrijke beroemde dirigenten en orkesten samen. Daarbij kwam het onder andere tot eerste uitvoeringen van werken van Brahms, Bruckner, Mahler. Van 1947 tot 1989 bepaalde Herbert von Karajan het profiel van het koor. Dit wordt sinds 1991 geleid door Johannes Prinz.

De Singverein heeft meermaals met het Concertgebouworkest opgetreden. Het koor was in 1989 te gast in Rotterdam met het Te Deum van Berlioz en in 2009 in Amsterdam met het Requiem van Antonín Dvořák (dirigent: Mariss Jansons).

Recente opnamen (cd/dvd)[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]