Wijnand Stomp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wijnand Stomp
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Wijnand Alexander Stomp
Geboren 1958
Geboorteplaats Leiden
Land Nederland
Beroep stand-upcomedian en kinderboekenschrijver
Werk
Jaren actief 1983-heden
Genre jeugdliteratuur
Uitgeverij Uitgeverij Holland
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Wijnand Stomp (Leiden, 4 december 1958) is een Nederlandse stand-upcomedian en kinderboekenschrijver.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Stomp woonde tot zijn twaalfde jaar op Curaçao, Nederlandse Antillen. Sinds 1970 woont en werkt hij in Nederland. Hij studeerde af aan Middeloo, Mikojel opleiding tot sociaal cultureel werker met als specialisatie drama en volgde diverse trainingen op het gebied van circus en theater in binnen- en buitenland.

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

Stomp was medeoprichter van stichting Theatergroep Pruim (1983), in 1997 omgedoopt in Kalebas Produkties. Als artistiek leider was hij verantwoordelijk voor de koers van Kalebas Produkties. Stomp maakte en speelde in meer dan 20 voorstellingen, waarvan hij de meeste zelf schreef of bewerkte. In 2009 besloot Stomp solo verder te gaan. Als Mister Anansi creëert en speelt hij voorstellingen waarin zijn kleurrijke afkomst een belangrijke rol speelt. Hij ontleent veel inspiratie aan de Antillen, het land van zijn vader, maar is evenzeer verbonden met de Hollandse aarde, het land van zijn moeder. De verhalen van Wijnand Stomp zijn vrolijk, ondeugend en meeslepend. Ze gaan net zo goed over list en bedrog als over kwetsbaarheid en identiteit. Recente voorstellingen waren: Codjo en de Orkaanzee, Lisa en de Gestolen Winter, Mister Anansi en Anansi goes Teevee en richten zich op kinderen en hun ouders. Naast theater verzorgt Stomp trainingen, vertelworkshops en presentaties bij evenementen.

Kinderboeken[bewerken | brontekst bewerken]

Stomp maakte vier verhalen cd's en schreef in 1997 het prentenboek Lisa en de Bruine Prins, uitgegeven bij uitgeverij Sjaloom. In 2010 verscheen het verhalenboek Mister Anansi leert de wereld lachen bij uitgeverij Holland; een compilatie van zijn Anansi-verhalen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]