Wikipedia:Archief/Wikipedia:Lezenswaardig/Wat is Lezenswaardig?

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 9 feb 2008 18:34 (CET) na verworpen te zijn tijdens peiling.Reageren[reageer]


{{voorstel}}

Een artikel kan voor Wikipedia:Lezenswaardig voorgedragen worden als:

 1. Het artikel goed geschreven (a), compleet (b) en neutraal (c) is.
  • (a) "goed geschreven" betekent dat de tekst een duidelijke inleiding heeft, boeiend en prikkelend moet zijn, maar ook dat er geen taalfouten in zitten;
  • (b) "compleet" betekent dat een artikel het onderwerp van schrijven goed moet omvatten.
  • (c) "neutraal" betekent dat een artikel niet controversieel mag zijn in zijn neutraliteit en feitelijke juistheid (zie Neutraal standpunt).
 2. Het onderwerp Wiki-waardig is.
 3. Het zich schikt naar de eisen die uitgezet zijn in de conventies en een duidelijke indeling van de hoofdstukken en alinea's met bijbehorende inhoudsopgave hebben.
 4. Het artikel afbeeldingen heeft als en waar die nodig zijn. Afbeeldingen zijn echter niet noodzakelijk om een artikel in Lezenswaardig te doen belanden.
 5. Het artikel een redelijke lengte heeft. Dit wil dus zeggen dat het artikel niet uitermate kort is, maar ook niet in diepe details treedt. Het artikel dient met voldoende relevante wikilinks te verwijzen naar andere wikipedia artikelen.

Naast deze punten heeft het artikel bij voorkeur een bronvermelding en/of voetnoten, zodat doorgroei naar de Etalage mogelijk is.

Procedure voor plaatsing c.q verwijdering[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Als je van mening bent dat een artikel (nagenoeg) aan de bovenstaande criteria voldoet, je niet een van de belangrijkste bijdragers bent, je meer dan 100 bewerkingen op Wikipedia-nl hebt en langer dan een maand actief bent, dan kun je het artikel markeren met {{Lezenswaardig}}.
 2. Op de overlegpagina kun je e.e.a. indien gewenst toelichten.
 3. Een lezenswaardig-markering kan op precies dezelfde manier worden ingetrokken tenzij er een eerdere nominatiepeiling is gehouden.
 4. Als er discussie/editwar ontstaat over de lezenswaardigheid wordt op de overlegpagina een peiling opgezet en wordt het artikel gemarkeerd met {{lezenswaardig?}}
 5. 14 dagen lang zal de nominatie duren en zal vermeld staan op Wikipedia:Lezenswaardig/Genomineerde artikelen.
 6. Door middel van een sjabloon boven het artikel wordt aangegeven dat het artikel genomineerd is en worden mensen gevraagd hun stem uit te brengen.
 7. Na deze 14 dagen zal het artikel alsnog met {{Lezenswaardig}} worden gemarkeerd (dan wel worden gedemarkeerd), mits er meer dan vijf Wikipedianen gestemd hebben en het stemverschil groter is dan 2. Wikipedianen zijn stemgerechtigd bij meer dan 100 bewerkingen en meer dan een maand actief.
 8. Bij een afwijzing of verwijdering mag het artikel niet eerder dan na 3 maanden opnieuw aangemeld worden voor plaatsing.