Wikipedia:Archief/Wikipedia:CRR/Wikipedia:Conventies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 29 feb 2008 15:12 (CET) na verwijdernominatie.[reageren]


Zie WP:C

{{Richtlijnmenu}}{{voorstel}}

Onderstaande conventies vormen een leidraad voor hoe artikelen er zouden moeten uitzien. Enerzijds gaat het om de minimale informatie die het artikel zou moeten bevatten en anderzijds over een zekere uniformiteit die het lezen van de encyclopedie aangenamer maakt.

Titel[bewerken | brontekst bewerken]

De titel van het artikel is enkelvoud. Toegestane uitzonderingen:
  1. Namen van volkeren, zoals Goten of Hunnen
  2. Nederlandstalige biologisch-taxonomische aanduidingen, zoals Rallen of Ooievaarsachtigen.
  3. Artikelen met lijsten, zoals 'Lijst van koningen van xyz'
Voor details zie Wikipedia:Het benoemen van een pagina

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Elk artikel begint met een inleiding van een alinea die een beknopte omschrijving geeft van waar het artikel over gaat en waarbij de titel vet gedrukt wordt.

Hoofdtekst[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdtekst is zo neutraal mogelijk en encyclopedisch van aard. De inhoud is meer dan alleen de definitie van het woord. Relevante meningen kunnen vermeld worden, zolang maar duidelijk wordt gemaakt wiens mening het is en dat het niet om feiten gaat.

Plaatjes[bewerken | brontekst bewerken]

Plaatjes staan bij voorkeur rechts. Is er slechts één plaatje, staat het rechts bovenaan. Bij langere artikelen kunnen plaatjes bij bepaalde alinea's worden geplaatst. Voeg plaatjes bij voorkeur in als [[Afbeelding:bestandsnaam.png|thumb|afbeeldingsbeschrijving]]. Zie ook Afbeeldingenbeleid.

Taallinks[bewerken | brontekst bewerken]

Taallinks (ook wel interwiki-links genoemd) zijn links naar hetzelfde artikel in andere talen en komen helemaal onderaan in het artikel, met iedere taallink op een eigen regel, op alfabetische volgorde van de taallink-naam. bijv: [[en:Conventions]].

Categorie[bewerken | brontekst bewerken]

Artikelpagina's worden ingedeeld met één of meerdere relevante categorieën. Categorie-indelingstermen komen in ieder artikel onderaan, vlak boven eventuele taallinks. Als het een artikel van een natuurlijk persoon betreft, nemen we de naam als Achternaam, Voornaam in de categorielink op: [[Categorie:Categorienaam|Achternaam, Voornaam]]. Voor meer informatie zie Categorie.

Afkortingen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor namen van artikelen worden geen afkortingen gebruikt; de artikelnaam gaat voluit, met waar nodig een redirect vanaf de afkorting. Vermijd in de tekst zelf zoveel mogelijk afkortingen. Zeker wanneer je ze niet uitlegt, of linkt naar een pagina die ze uitlegt. Zelfs al lijken afkortingen nog zo algemeen bekend, het overdreven gebruik ervan kan voor lezers niet prettig zijn.

Spelling[bewerken | brontekst bewerken]

De spelling van het groene boekje is maatgevend. Komt een woord niet in het groene boekje voor, maar wel in van Dale, dan volgen we de spelling hiervan. Zie ook Spellinggids en Transliteratiegids voor spelling van anderstalige namen.

Personen[bewerken | brontekst bewerken]

Lemma's over personen heten in principe Voornaam Achternaam met de voornaam voluit. Verder dient de in het Nederlands gebruikelijke naam gehanteerd te worden (in het geval van historische personen dus veelal een vernederlandsing - Jacobus I van Engeland, niet James I en Julius Caesar, niet IVLVS of IULIUS Caesar).
Geboorte- en sterfdatums worden als in het volgende voorbeeld aangegeven: Jan Pieterse (Amsterdam, 1 januari 1900 – Den Haag, 31 december 1999). Bij een levende persoon wordt de geboortedatum aangegeven met Jan Pieterse (Lutjebroek, 1 januari 1900). (gevoerde discussies hierover)

Jaartallen[bewerken | brontekst bewerken]

De aanduiding van een jaartal van vóór de huidige jaarrekening wordt aangegeven met v. Chr., bijvoorbeeld 10 v. Chr.

Geografische aanduidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook hoofdartikel:Wikipedia:Taalunie
De artikelen komen onder hun Nederlandse naam, voor zover gebruikelijk (een officieuze autoriteit op dit gebied is het Taalunieversum). Als het Taalunieversum geen uitsluitsel geeft, volgen we de spelling van de meest recente (bos)atlas.
Verdere conventies voor de naamgeving. Deze conventie regelt de meeste, maar niet alle, voorkomende situaties:
Criterium Conventie Voorbeeld
Is de naam uniek? naam overnemen zonder toevoeging Montreux
Wordt de naam ook gebruikt voor de naam van een andere bestuurseenheid of geografische aanduiding, maar is verder wel beperkt tot een land? plaatsnaam met toevoeging voor de bestuurseenheid Montreux (stad), Montreux (district) en Montreux (rivier)
Zijn er meerdere geografische aanduidingen met dezelfde naam in meerdere landen? aanduiding met landsnaam tussen haakjes Montreux (Zwitserland) en Montreux (Frankrijk)
Zijn er meerdere geografische aanduidingen met dezelfde betekenis (bijv. stad) met dezelfde naam in hetzelfde land? naam met landsdeelnaam tussen haakjes Montreux (Vaud) of Montreux (Alabama)

Auteurvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Aangezien de auteurs van een artikel door de vermelding in de geschiedenis van het artikel worden bijgehouden, vermelden we die niet meer in het artikel zelf.

Adresgegevens en telefoonnummers[bewerken | brontekst bewerken]

Adresgegevens en telefoonnummers van personen, bedrijven gebouwen, musea, objecten etc. horen niet op Wikipedia thuis. Dit is geen encyclopedische informatie. Wel kan bijvoorbeeld bij monumenten de straat worden genoemd waar ze zich bevinden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook hoofdartikel:Wikipedia:Wanneer_extern_linken
Als er naar websites buiten wikipedia verwezen wordt, dan gebeurt dat steeds in een afzonderlijke paragraaf aan het einde van het artikel met de kop Externe links met iedere link op een eigen regel vormgegeven als:
== Externe links ==
* [http://subdomein.domein.tld/link.htm linkomschrijving]
Externe links moeten direct relevant zijn voor de pagina (en niet alleen zijdelings). Bij voorkeur niet meer dan één keer linken naar dezelfde website. Het mogen ook geen links zijn naar commerciële pagina's.
Wees spaarzaam met externe links, het toevoegen van meer dan 3 externe links wordt afgeraden. Externe links in de tekst opnemen is in principe niet toegestaan. Bij lijsten worden externe links of weggelaten, of onderaan geplaatst.

Redirects[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden geen redirects naar artikelen in anderstalige wikipedia's gemaakt en geen redirects naar redirect. Er worden verder geen redirects gemaakt van de encyclopedische naamruimte naar andere naamruimtes.

HTML[bewerken | brontekst bewerken]

In principe wordt HTML enkel gebruikt wanneer geen wiki-syntax voorhanden is (zie overlegpagina voor de links). Verschillende kleuren en lettertypes worden niet of spaarzaam gebruikt.

Gebruik van sjablonen[bewerken | brontekst bewerken]

Toepassing en plaatsing Inhoud sjabloon
{{auteur}} - bovenaan Sjabloon:auteur
{{AZLijst}} - bovenaan Sjabloon:AZLijst
{{beg}} - onderaan Sjabloon:beg
{{dpintro}} - bovenaan
(samen met {{dp}} op een
doorverwijspagina)
Sjabloon:dpintro
{{dp}} - onderaan Sjabloon:dp
{{NPOV}} - bovenaan Sjabloon:NPOV
{{nuweg}} - bovenaan Sjabloon:nuweg
{{reclame}} - bovenaan Sjabloon:reclame
{{spoil}} - bovenaan Sjabloon:spoil
{{weg}} - bovenaan Sjabloon:weg
{{wiu}} - bovenaan Sjabloon:wiu
{{wiu2}} - bovenaan Sjabloon:wiu2
{{wikify}} - bovenaan Sjabloon:wikify