Naar inhoud springen

Wikipedia:Educatieprogramma/ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers/Achtergrond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom & uitleg   Info voor vertalers   Verzoeken voor vertaling   Adopteer een vertaling   Vertaalde artikelen   Onderhanden werk     Achtergrond  

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalen verzorgt een 4-jarige opleiding tot tolk-vertaler in de talen Engels, Frans, Duits, Italiaans, Russisch en Spaans. Studenten moeten in het kader van hun opleiding in hun derde of vierde jaar een stage lopen. Het hoofddoel voor de stages is het vertalen in de praktijk. Veel studenten moeten nog leren plannen en schatten hoeveel (doorloop)tijd ze nodig hebben voor een vertaalopdracht. De stages worden uitgevoerd door derde- en vierdejaars studenten. De gemiddelde leeftijd van deze studenten is 35 jaar. Ze hebben vaak al een baan en een gezin. Een stage duurt gemiddeld een half jaar, voor een dag in de week, wat neerkomt op 9 studiepunten of 252 studie-uren. In die tijd zou een stagiair ongeveer 30.000 woorden moeten kunnen vertalen.

In 2014-15 is een proef gehouden waarin vertalers als stage Wikipedia-artikelen uit een andere taal in het Nederlands vertaalden. Hieruit is een beperkt aantal artikelen voortgekomen. Vanwege de positieve reacties door zowel de stagiairs, de hogeschool als de betrokken bewerkers heeft dit project in september 2016 een vervolg gekregen.

Voor vragen over het stageprogramma neem je contact op met Michelle van Lanschot (vanlanschot-at-wikimedia.nl).