Wikipedia:Educatieprogramma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
English  this page in English
Zie WP:BEP
Zie WP:EDU

Logo Wikipedia-educatieprogramma     Wikipedia-educatieprogramma

Het einde aan weg­werp­op­drach­ten en het begin van invloed op de echte wereld voor studentbewerkers.

Welkom op de pagina van het educatieprogramma op de Nederlandstalige Wikipedia! We helpen onderwijsinstellingen (zoals universiteiten, hogescholen en andere) om via Wikipedia en Wikimedia hun kennis en expertise voor het publiek toegankelijk te maken.

Wikipedia is in toenemende mate een belangrijke informatiebron voor mensen over de hele wereld. Wikipedia staat in de top 10 van meest bezochte websites ter wereld en de beknopte gegevens worden bij het zoeken met Google nog tijdens het zoeken rechts getoond. Vaak is Wikipedia de eerste plek waar studenten, beleidsmakers, professionals, journalisten, onderzoekers, enzovoorts kijken als ze ergens meer over willen weten.

In België en Nederland zijn er in de afgelopen jaren verschillende projecten opgezet binnen onderwijsinstellingen om een beter begrip te krijgen van Wikipedia en in samenwerking met Wikipedia/Wikimedia studenten en medewerkers van onderwijsinstellingen hun kennis te delen op Wikipedia. Deze projecten krijgen in steeds meer universiteiten en hogescholen navolging en dat vraagt om praktische ondersteuning vanuit de Wikipedia-gemeenschap. Het educatieprogramma is bedoeld om onderwijsprojecten te coördineren en ondersteuning te bieden aan instellingen die aan de slag gaan met Wikipedia.

Mogelijke projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Praktische ondersteuning bij vragen
Studenten aan de slag met artikelen
Wikipedia-helpdesk open voor vragen
Bespreking van de principes van Wikipedia ter voorbereiding op het schrijven

Er kunnen verschillende mogelijke projecten en activiteiten georganiseerd worden, die aan het curriculum aangepast kunnen worden, waaronder:

  • Er kan een workshop Wikipedia bewerken gegeven worden voor docenten en andere medewerkers. Zo kan er een beter beeld verkregen worden van Wikipedia, inclusief de basisbeginselen, uitgangspunten en gebruiken en kan er praktisch aan de slag gegaan worden met Wikipedia waarbij er vragen gesteld kunnen worden aan ervaren Wikipedia-redacteuren.
  • Als onderdeel van een studie kunnen studenten de opdracht krijgen om een Wikipedia-artikel te schrijven of sterk uit te breiden. Zij krijgen eerst uitleg van ervaren Wikipedia-redacteuren, krijgen te horen waar ze op moeten letten en leren enkele handigheden om praktisch op Wikipedia aan de slag te gaan. Daarnaast is er ruimte voor vragen. In plaats van dat studenten een paper schrijven waar vervolgens niks mee gebeurt, doen ze een zinvolle opdracht waarbij ze de opgedane kennis praktisch toepassen in de echte wereld.
  • Er kan een wiki-helpdesk of wikicafé opgezet worden waar studenten en medewerkers samen kunnen komen om te werken aan artikelen op Wikipedia en/of vragen kunnen stellen over zaken die ze tegenkomen bij het schrijven en verbeteren van artikelen.
  • Nog een andere mogelijkheid is om een schrijfsessie te organiseren waarbij een groep personen samen aan een enkel of een serie artikelen gaat werken met ondersteuning van ervaren Wikipedia-gebruikers.

Hoe kan ik als docent of medewerker aan de slag met Wikipedia?[bewerken | brontekst bewerken]

U kunt als medewerker van een onderwijsinstelling vrij aan de slag en artikelen op Wikipedia bewerken. Wikipedia kan echter op bepaalde vlakken anders werken dan u zou verwachten en het kan daarom raadzaam zijn om ondersteuning te vragen aan ervaren Wikipedia-redacteuren of aan de lokale Wikimedia-verenigingen Wikimedia België en Wikimedia Nederland.

Indien u graag een activiteit of cursus binnen uw onderwijsinstelling wilt organiseren, kunt u contact opnemen met één van deze verenigingen; contactgegevens vindt u onderaan de pagina.

We komen graag langs om uitleg te geven en de mogelijkheden te bespreken.

Notabene: Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om Wikipedia te gebruiken als "proeftuin" voor het schrijven van opdrachten door leerlingen. Als u als docent besluit om een dergelijke opdracht te verstrekken leidt dit vaak tot voordracht voor verwijdering van het nieuw aangemaakte artikel. Wat wel mogelijk is dat u een leerling een opdracht geeft tot het aanmaken van een account op wikipedia waarna de leerling in zijn "persoonlijke kladblok" een "conceptartikel" kan aanmaken ter beoordeling door u zelf. Wijst u de leerlingen dan ook vooral op het feit dat het uitdrukkelijk niet toegestaan is om teksten van elders te gebruiken in een artikel omdat daar auteursrechten op liggen.

Handige helppagina's zijn: Wikipedia:Snelcursus, Handleiding Wikipedia (pdf), Wikipedia:Vijf zuilen, Wikipedia:Auteursrechten en Wikipedia:Kladblok.

Instellingen en activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In de Benelux zijn er in de afgelopen jaren meerdere projecten opgestart met universiteiten, hogescholen en andere onderwijsinstellingen. De meeste van deze projecten en activiteiten hebben we verzameld op een overzichtspagina per instelling:

België Luxemburg Nederland

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van samenwerking met de Wikimedia-gemeenschap? Wil je meer informatie? Neem dan contact op met:

  • Wikimedia België: info-at-wikimedia.be
  • Wikimedia Nederland: info-at-wikimedia.nl
  • Wikipedianen: Help:Helpdesk (bij concrete hulpvragen)
Pagina's die met Wikipedia:Educatieprogramma/ beginnen