Wikipedia:Educatieprogramma/ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom | Uitleg   Info voor vertalers   Verzoeken voor vertaling   Adopteer een vertaling   Vertaalde artikelen     Achtergrond  

Hoe werkt het?[bewerken | brontekst bewerken]

Als Wikipediaan kun je de vertaling van een artikel uit de Engelse, Franse, Duitse, Italiaanse, Russische of Spaanse Wikipedia voordragen voor vertaling via de pagina 'Verzoeken voor vertaling'. Uit deze lijst maken de stagiairs vervolgens zelf een keuze, gebaseerd op hun eigen interesse, expertise en beschikbare tijd.

De stagiairs nemen contact op met de aanvrager, vertalen de tekst van het artikel en plaatsen deze op een aparte pagina in de projectnaamruimte (een vertaling van het artikel Londen uit de Engelse Wikipedia zou bijvoorbeeld komen te staan op Wikipedia:Educatieprogramma/ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers/Londen). De werkwijze voor de vertalers staat beschreven op de pagina 'Info voor vertalers'.

De Wikipediaan die het artikel voordroeg zal er vervolgens voor zorgen dat het artikel in de juiste layout wordt gezet (wikificeren), dat relevante afbeeldingen en links worden toegevoegd en dat het uiteindelijk naar de hoofdnaamruimte wordt overgezet. Je kunt ook een al vertaald artikel wikificeren, kijk hiervoor op de pagina 'Adopteer een vertaling'.

Er is dus een duidelijke taakverdeling: de stagiair zorgt enkel voor de vertaling en de voordrager zorgt voor de Wiki-layout en andere technische details. Als een stagiair bij een vertaling tegen technische problemen aanloopt zal de aanvrager ook het eerste (online) aanspreekpunt zijn. Deze werkwijze is tot stand gekomen na een gemeenschapsdiscussie die hier nagelezen kan worden.

Sinds de start van het stageprogramma in 2014 zijn er meer dan 200 artikelen vertaald. Nieuwsgierig welke dit zijn? Kijk in de categorie Vertaalde artikelen uit het educatieprogramma.

Welke vertalers zijn momenteel werkzaam?[bewerken | brontekst bewerken]

Momenteel zijn er geen stagiaires actief. In 2022 wordt bekeken of het programma weer wordt opgepakt en in welke vorm.

Pagina's die met Wikipedia:Educatieprogramma/ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers/ beginnen