Wikipedia:Educatieprogramma/ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom & uitleg   Info voor vertalers   Verzoeken voor vertaling   Adopteer een vertaling   Vertaalde artikelen   Onderhanden werk     Achtergrond  

Hoe werkt het?[bewerken | brontekst bewerken]

Als Wikipediaan kun je de vertaling van een artikel uit de Engelse, Franse, Duitse, Italiaanse, Russische of Spaanse Wikipedia voordragen voor vertaling via de pagina 'Verzoeken voor vertaling'. Uit deze lijst maken de stagiairs vervolgens zelf een keuze, gebaseerd op hun eigen interesse, expertise en beschikbare tijd.

De stagiaire neemt contact op met de aanvrager, vertaalt de tekst van het artikel met behulp van de vertaaltool en plaatst het op de eigen kladblok. Hier wordt het door een andere stagiaire (de stagiaires lopen stage in tweetallen). Deze plaatst het vervolgens op een aparte pagina in de projectnaamruimte (een vertaling van het artikel Londen uit de Engelse Wikipedia zou bijvoorbeeld komen te staan op Wikipedia:Educatieprogramma/ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers/Londen). De werkwijze voor de vertalers staat beschreven op de pagina 'Info voor vertalers'.

De Wikipediaan die het artikel voordroeg controleert vervolgens de lay-out van het artikel en zet het over naar de hoofdnaamruimte.

Er is dus een duidelijke taakverdeling: de stagiaires zorgen voor de vertaling en grotendeels voor de wikificatie. De aanvrager zorgt voor de eindredactie en het verplaatsen naar de hoofdnaamruimte. Als een stagiair bij een vertaling tegen technische problemen aanloopt zal de aanvrager het eerste (online) aanspreekpunt zijn. Deze werkwijze is een nieuwe insteek, op basis van reacties van aanvragers die aangaven dat de initiële werkwijze waarbij de stagiaire alleen vertaalde en de aanvrager het artikel wikificeerde te tijdrovend was voor de aanvrager.

Ook kun je een al vertaald artikel wikificeren, kijk hiervoor op de pagina 'Adopteer een vertaling'.

Sinds de start van het stageprogramma in 2014 zijn er meer dan 250 artikelen vertaald. Nieuwsgierig welke dit zijn? Kijk op de pagina Vertaalde artikelen.

Welke vertalers zijn momenteel werkzaam?[bewerken | brontekst bewerken]

Op dit moment zijn er geen vertalers werkzaam.

Pagina's die met Wikipedia:Educatieprogramma/ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers/ beginnen