Naar inhoud springen

Wikipedia:Wikimedia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Notendop
Deze pagina in een notendop: Deze pagina probeert een overzicht te geven van Wikimedia ten aanzien van de diverse facetten van Wikimedia en de relatie met de Nederlandstalige Wikipedia.
Logo Wikimedia
Logo Wikimedia

Wikimedia is een internationale beweging die zich inzet voor het verzamelen en de verspreiding van vrije kennis. Een van de wiki's die onderdeel is van de Wikimedia-beweging is de Nederlandstalige Wikipedia.

Op internationaal niveau bestaat er de Wikimedia Foundation die een aantal zaken coördineert. Binnen het Nederlands taalgebied bieden twee landelijke verenigingen (chapters) ondersteuning aan de lokale gebruikers van Wikipedia en haar zusterprojecten: Wikimedia Nederland en Wikimedia België. Zie voor andere Wikimedia-verenigingen de pagina Wikimedia chapters op Meta-wiki. Naast Wikimedia chapters bestaan er ook thematische organisaties en gebruikersgroepen. Wikimedia-verenigingen worden erkend door de Wikimedia Foundation en hebben allen als doel om het gedachtegoed van Wikipedia/Wikimedia uit te dragen en de lokale vrijwilligers en hun initiatieven en projecten te ondersteunen.

Meta-Wiki is de overkoepelende wiki die gebruikt wordt voor overleg die de grenzen van de individuele wiki's overstijgt. Wikipedia bestaat in verschillende talen en naast Wikipedia zijn er binnen Wikimedia diverse wiki's die andersoortige kennis verzamelen.

Van al deze wiki's wordt de inhoud beheerd door de wereldwijde Wikimedia-gemeenschap. Iedere wiki heeft wel eigen spelregels en gebruiken, enerzijds als gevolg door de verschillende soorten kennis die er verzameld wordt, anderzijds als gevolg van een wisselende lokale samenstelling van gebruikers die per wiki kan verschillen. Al deze wiki's hebben, net als Wikipedia, dezelfde visie:

Stel je een wereld voor waarin elke persoon vrije toegang heeft tot alle kennis. Dat is waar wij aan werken.

Visie

Wikimedia Foundation[bewerken | brontekst bewerken]

Kantoor Wikimedia Foundation

De Wikimedia Foundation (WMF) werd in 2003 opgericht door Jimmy Wales toen Bomis, die tot dan toe zorgde voor de servers en internettoegang van Wikipedia, de kosten van het hosten te veel zag stijgen door de toenemende populariteit van Wikipedia. De Foundation is een stichting en wordt bestuurd door de Board of Trustees (Raad van Bestuur) die bestaat uit tien personen, waarvan er drie worden gekozen door de wereldwijde Wikimedia-gemeenschap en twee door de lokale Wikimedia-verenigingen. Het dagelijks bestuur staat onder leiding van Katherine Maher en de Wikimedia Foundation houdt kantoor in San Francisco. Wereldwijd heeft de Wikimedia Foundation een 300-tal medewerkers in dienst die zorg dragen voor de fondsenwerving en de verwerking van donaties, softwareontwikkeling, servers en hosting van Wikipedia en haar zusterprojecten, administratie en de afhandeling van juridische zaken. De medewerkers van de Foundation dragen in hun functie niet inhoudelijk bij aan de inhoud van Wikipedia. Daarnaast zijn er verschillende commissies die zich bezighouden met onderzoek, talen, fondsenverdeling, geaffilieerde organisaties (Wikimedia-verenigingen) en Wikimania.

Wikimania is de jaarlijkse internationale conferentie en wordt sinds 2005 georganiseerd. Tijdens deze conferentie wordt er o.a. gewerkt aan software-ontwikkeling en worden diverse presentaties gegeven door mensen uit de Wikimedia-beweging. Meer informatie is te vinden op Wikimania en op de Wikimania-wiki.

De Wikimedia Foundation subsidieert op verschillende manieren de projecten en andere initiatieven van lokale vrijwilligers en Wikimedia-verenigingen. Ze heeft daarvoor een subsidiesysteem opgezet, waarbij vrijwilligers uit de wereldwijde Wikimedia-gemeenschap de subsidie-aanvragen beoordelen op de inhoud en door middel van constructieve feedback deze projecten te verbeteren. Meer informatie over deze subsidies is te vinden op: Grants:Start.
Daarnaast kunnen lokale vrijwilligers ook een subsidie aanvragen voor hun initiatief bij de lokale Wikimedia-vereniging.

Links: website - contact - bestuur - personeel - doneren

Wikimedia België[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Wikimedia België voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Wikimedia België (WMBE) werd, op initiatief van Franstalige, Nederlandstalige en Engelstalige Wikipedia-gebruikers die in België actief zijn, in oktober 2014 opgericht om gebruikers en hun projecten in België en daarbuiten te ondersteunen. Het bestuur van Wikimedia België wordt gekozen door de leden tijdens de algemene ledenvergadering.

Links: website - verenigingswiki - Commons - contact - bestuur - Commons

Iedereen betrekken bij vrije kennis.

Motto

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het bestuur van Wikimedia Belgium 2018

Het Bestuur van Wikimedia België bestaat sinds januari 2018 uit:

Contact en communicatie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook de contactpagina

Wikimedia Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Kantoor Wikimedia Nederland

Wikimedia Nederland (WMNL) werd op initiatief van Nederlandstalige Wikipedia-gebruikers in maart 2006 opgericht om gebruikers en hun projecten in Nederland en daarbuiten te ondersteunen. Het bestuur van Wikimedia Nederland wordt gekozen door de leden tijdens de algemene ledenvergadering. Omdat de ondersteuning van vrijwilligers op Wikipedia en haar zusterprojecten en de rapportage voor de Wikimedia Foundation steeds meer tijd ging vragen voor het bestuur, heeft de algemene ledenvergadering ervoor gekozen om betaalde medewerkers in dienst te nemen om de ondersteuning soepel te laten verlopen. Anno 2015 zijn er zes betaalde medewerkers (parttime) in dienst. Deze betaalde medewerkers dragen in hun functie niet inhoudelijk bij aan de inhoud van Wikipedia, maar helpen het bestuur bij de uitvoer van de taken die de vereniging heeft en ondersteunen vrijwilligers in de uitvoer van projecten.

Jaarlijks wordt er sinds 2006 in het najaar door Wikimedia Nederland de Wikimedia Conferentie Nederland georganiseerd. Het is een eendaags evenement voor iedereen die geïnteresseerd is in Wikipedia, andere Wikimedia-projecten zoals de mediacollectie Wikimedia Commons, maar ook vrije kennis in het algemeen.

Via de regeling Financiële Ondersteuning Kleine Activiteiten (FOKA) ondersteunt Wikimedia Nederland initiatieven van vrijwilligers. De aanvrager van een FOKA-subsidie hoeft geen lid te zijn van Wikimedia Nederland.

Links: website - verenigingswiki - contact - bestuur en medewerkers - kantoor - Commons