Wikipedia Educatieprogramma
Het einde aan wegwerpopdrachten en het begin van invloed op de echte wereld voor studentbewerkers.
Informatie voor vrijwilligers
Het einde aan wegwerpopdrachten en het begin van invloed op de echte wereld voor studentbewerkers.
Vrijwilligers werken samen met de instructeurs om studentbewerkers in het educatieprogramma te begeleiden bij het werken aan artikelen op Wikipedia. Als vrijwilliger kijk je mee over de schouders van de studenten om ze te monitoren en te helpen, feedback te geven en antwoord te geven op vragen die ze hebben. Je helpt hen bij de normen, conventies en richtlijnen waaraan de artikelen op Wikipedia dienen te voldoen. Daarbij ben je ondersteunend, constructief, beleefd en respectvol. Deze pagina is bedoeld om informatie, tips en ondersteunend materiaal te verschaffen aan vrijwilligers, om informatie te geven hoe iemand een vrijwilliger kan worden in het educatieprogramma en wat er van diegene verwacht wordt.
Voor het educatieprogramma maken we gebruik van de cursusextensie, een stukje software geïnstalleerd op Wikipedia om het geven en begeleiden van een cursus te vereenvoudigen.
We onderscheiden twee typen vrijwilligers:
- Campusvrijwilliger: diegene die op locatie begeleiding geeft aan de deelnemers
- Online vrijwilliger: diegene die via het internet meekijkt en op afstand ondersteuning biedt
Om als vrijwilliger deel te kunnen nemen in een cursus in het educatieprogramma is het noodzaak dat je je daarvoor aanmeldt.
De vrijwilligersrol kan veel voldoening geven voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van Wikipedia en het helpen van studenten bij hun (vaak nieuwe) stappen op Wikipedia, maar het Wikipedia educatieprogramma vraagt van vrijwilligers wel bepaalde kenmerken, een bepaalde houding en actie van zijn vrijwilligers:
- Kennis en ervaring in het bewerken van Wikipedia.
- Oprechte interesse in het onderwijzen en coachen van mensen.
- Geduld en vriendelijkheid voor studentredacteuren die in een nieuwe en onbekende omgeving komen kijken.
- Mogelijkheid om positieve, bemoedigende en duidelijke feedback te geven aan de mensen waarmee je interactie hebt.
- Opbouwend mee te werken aan het verbeteren van artikelen, zodat ze voldoen aan de richtlijnen en normen van Wikipedia.
- Committering om tijd te steken in een cursus, vooral tijdens en ook achteraf bij het nalopen van de bijdragen.
Verder heb je:
- Passie voor de waarden, visie en de missie van Wikimedia.
- Geduld met mensen met verschillende niveaus van computerkennis.
- Begrip van hoe leerkrachten / docenten onderwijsprogramma's ontwerpen, of de bereidheid om dit inzicht te krijgen.
- Vermogen om complexe technische informatie om te zetten in bruikbare stappen voor beginners
- Mogelijkheid om positieve, bemoedigende en duidelijk gerichte feedback te geven aan de mensen waarmee je interactie hebt.
- Vermogen om anderen te motiveren en te prikkelen.
- Oprechte interesse in het onderwijzen van mensen en het organiseren van evenementen.
Aanvragen worden beoordeeld door cursusinstructeurs en/of cursuscoördinatoren, omdat je met hen zult samenwerken.
- Inhoudelijk
- Het aanmaken van artikelen waaruit blijkt dat men kennis heeft van hoe een goed Wikipedia-artikel eruit ziet.
- Het hebben van kennis en ervaring met beoordelingsnominaties (ter verwijdering).
- Het blijk geven van een goed begrip van relevante Wikipedia-richtlijnen, beleid en normen.
- Interactie
- Geen significante bezorgdheid over het gedrag of interactie met andere bewerkers (gepaste reacties bij geschillen).
- Geschiedenis van behulpzaam zijn voor nieuwe gebruikers.
- Activiteitsniveau
- Levert regelmatig bijdragen aan Wikipedia.
- Reageert binnen redelijke termijn op on-wiki discussies.
- Je hebt voorafgaand aan je aanvraag deze pagina uitgebreid doorgenomen, deze begrepen en gaat akkoord met wat er van je verwacht wordt tijdens een cursus.
- Op Wikipedia:Educatieprogramma/Meldingen dien je een gemotiveerd verzoek in om vrijwilliger te worden in de cursusextensie.
- Geef duidelijk aan of je aanvraag wat je aanvraag betreft: campusvrijwilliger of online vrijwilliger.
Een cursusinstructeur of cursuscoördinator zal je aanvraag bekijken.
Campusvrijwilligers zijn studenten, medewerkers, docenten en andere aanwezigen die reeds ervaring hebben met het werken op Wikipedia en aanwezig zijn op locatie. Hun rol is om:
- eventueel vooraf een opdracht te helpen ontwikkelen samen met de instructeur die geschikt is voor zowel de leerdoelen van de studenten als voor Wikipedia.
- eventueel vooraf mee te helpen bij het opstellen van een lijst van artikelen die geschikt zijn voor de studenten.
- ondersteuning te bieden aan de instructeur door studenten en cursisten te begeleiden en persoonlijke uitleg te geven over de normen van Wikipedia en hen te helpen bij de beginselen van Wikipedia.
- te kijken of studenten het lukt om bij een instructie deze te volgen en de stappen te doorlopen.
- te zorgen dat alle studenten zich ingeschreven hebben op de cursuspagina.
- tijdens de cursus rond te lopen en mee te kijken met wat de studenten doen.
- pagina's waaraan een student schrijft toe te voegen aan de cursuspagina.
- voltooide artikelen die in een kladblok van een gebruiker aangemaakt zijn te verplaatsen naar de artikelnaamruimte.
- online beschikbaar te zijn on-wiki en eventueel per chat om vragen te beantwoorden en om feedback van andere online gebruikers over te brengen op de student.
- achteraf artikelen te verbeteren zodat ze voldoen aan meer dan de minimale normen en gebruiken van Wikipedia, zodat de rest van de gemeenschap in principe niets aan deze artikelen hoeft te doen. Als een artikel voldoet en aangemaakt is in de gebruikersnaamruimte, deze te verplaatsen naar de artikelnaamruimte.
- na afloop te zorgen voor relevante informatie en mee te helpen met het evalueren van de opdracht en de studenten.
Online vrijwilligers zijn ervaren gebruikers in het werken op Wikipedia die geïnteresseerd zijn om nieuwe gebruikers te helpen met hun opdrachten. Hun rol is om:
- tijdens de cursus mee te kijken met wat de studenten doen.
- online beschikbaar te zijn on-wiki, en eventueel per chat, om vragen te beantwoorden (o.a. op de overlegpagina van de cursus) en om bij serieuze problemen dit door te geven aan de campusvrijwilligers of instructeur.
- pagina's waaraan een student schrijft toe te voegen aan de cursuspagina.
- studenten op hun overlegpagina of de overlegpagina van een cursus duidelijke feedback te geven over problemen, waarbij uitgelegd wordt waarom we dit wel of niet doen, deze voorzien zijn van links naar pagina's met meer informatie, en vooral ook aangegeven wordt wat er wel goed gaat.
- uitdrukkelijk goed werk te loven en deze eventueel op de overlegpagina van de betreffende cursus te melden als goed voorbeeld.
- achteraf artikelen te verbeteren zodat ze voldoen aan meer dan de minimale normen en gebruiken van Wikipedia, zodat de rest van de gemeenschap in principe niets aan deze artikelen hoeft te doen. Als een artikel voldoet en aangemaakt is in de gebruikersnaamruimte, deze te verplaatsen naar de artikelnaamruimte.
- Op de cursuspagina kun je jezelf toevoegen als campus- of online vrijwilliger.
- Op de cursuspagina kun je bij studenten aangeven aan welke pagina's zij werken en welke vrijwilligers die pagina's volgt en controleert.
- Speciaal:MijnCursussen helpt je om de bewerkingen van alle studenten in de cursus die je ondersteunt te volgen.
- Wanneer de overlegpagina van een cursus bewerkt wordt krijgen alle studenten, de instructeur en vrijwilligers van een cursus een melding via Wikipedia:Notificaties.
- Als vrijwilliger kun je zelf een profiel aanmaken. Campusvrijwilligers kunnen dit op deze profielpagina en online vrijwilligers op deze profielpagina. Je profiel wordt alleen getoond in de lijst van campusvrijwilligers of van online vrijwilligers.
Bij de start van een cursus vragen we de aanwezige studenten om de stappen van WP:START te volgen en zich toe te voegen aan de cursuspagina.
Ter ondersteuning van cursussen zijn er verschillende communicatiekanalen waar men aandacht voor dient te hebben tijdens een cursus:
- De overlegpagina van een cursus (voor: instructeur van de cursus, vrijwilligers van de cursus en voor de studenten van de cursus)
- De overlegpagina's van studenten
- Op IRC (voor: instructeur en vrijwilligers van cursus om feedback te geven aan/krijgen van andere gebruikers en mogelijk om vragen van studenten op IRC te beantwoorden)
- De centrale overlegruimte voor het educatieprogramma en de cursusextensie (voor: alle cursusinstructeurs en cursusvrijwilligers)
|