Wikipedia:Notificaties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Notificaties informeren je over nieuwe activiteit op Wikipedia en andere MediaWiki-websites die te maken heeft met jou.

Notificaties (voorheen Echo) is de benaming van een in ontwikkeling zijnd systeem waarmee gebruikers op de hoogte zullen worden gebracht van onder meer nieuwe berichten. Op 30 april 2013 werd het met als titel Notifications op de Engelstalige Wikipedia voor het eerst uitgebracht.

Het systeem is bedoeld als aanvulling van de volglijst. De Wikimedia Foundation beoogt gebruikers ermee te helpen om op een productieve wijze bij te dragen. In de voorkeuren kan worden ingesteld waarvan het systeem nieuwe meldingen doet.

Wat houdt de notificaties-functie in?[bewerken | brontekst bewerken]

Het notificatie-hulpmiddel (tijdens de ontwikkelingsfase ook wel bekend als Echo) geeft MediaWiki- en Wikipedia-gebruikers snelle updates over acties die met hen te maken hebben. Deze notificaties kunnen gebruikers helpen om zelfbewuster van de acties te worden. Ook kunnen ze sneller reageren als dat moet.

Deze software werd ontwikkeld door de editor engagement team van de Wikimedia Foundation om ervoor te zorgen dat er meer actieve gebruikers op MediaWiki- en Wikipedia-sites komen. Notificaties zijn gemaakt om bestaande notificatiesystemen te vervangen of uit te breiden op deze site, als mede om gebruikers meer controle te bieden.

Voor meer informatie over notificaties: bezoek dit project op MediaWiki.org of het portaal op de Engelstalige Wikipedia.

Hoe werken notificaties?[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer iemand een actie doet, die jou betreft op een MediaWiki- of Wikipedia-website, wordt er een soort rode badge getoond naast jouw gebruikersnaam. Deze zal het aantal nieuwe berichten laten zien. Door op deze badge te klikken krijg je een lijst van de meeste recente berichten (zie schermafbeelding). Je kan dan op het bericht van jouw keuze klikken om er meer over te weten te komen. Om meer berichten te zien kan je op 'Alle berichten' klikken om naar het berichtenarchief te gaan.

Wat voor notificaties kan ik ontvangen?[bewerken | brontekst bewerken]

Dit zijn de eerste notificatie-categorieën die aan het begin te vinden zijn:

  • berichten op je overlegpagina: wanneer iemand een bericht achterlaat op je eigen overlegpagina (dit vervangt de oranje balk die eerder werd gebruikt);
  • vermeldingen: wanneer je naam wordt genoemd op een overlegpagina;
Let op: je krijgt alleen een melding als de bewerking waarin je genoemd wordt aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet deze een link naar je gebruikerspagina bevatten. Daarnaast moet degene door wie je genoemd wordt in dezelfde bewerking ook een geldige ondertekening toevoegen.
  • pagina-links: wanneer een nieuwe link wordt aangemaakt die naar een door jou aangemaakte pagina verwijst;
  • terugdraaiingen: wanneer je bewerkingen ongedaan worden gemaakt of terug worden gedraaid;
  • dankzeggingen: wanneer iemand jou bedankt voor een bewerking;
  • gebruikersrechten: wanneer je gebruikersrecht wordt gewijzigd;
  • welkomstbericht: wanneer je een nieuw account aanmaakt;

Voor de eerste uitgave van dit product worden sommige notificaties standaard uitgezet voor huidige en nieuwe gebruikers. Als je je notificatievoorkeuren wilt wijzigen, kun je dit doen in je voorkeuren zoals hieronder staat beschreven.

Hoe kan ik wijzigen welke notificaties ik wil ontvangen?[bewerken | brontekst bewerken]

Je kan instellen welk soort notificaties (en hoeveel) je wilt ontvangen door je notificatie voorkeuren te wijzigen. Om je voorkeuren te controleren, klik op 'Voorkeuren' in de flyout (zoals je hierboven kan zien) of in 'Alle meldingen'-archiefpagina. (Je kan ook op "Voorkeuren" drukken bovenaan op dezelfde als je gebruikersnaam en dan het Notifcaties tabblad aanklikken.)

Om meldingen aan of uit te zetten voor welke categorie dan ook, klik op het selectievakje om het vinkje weg te halen/plaatsen. Je kan bijna alle meldingen zowel uitzetten als inschakelen. (Sommige meldingen, zoals wijzigingen van je gebruikersrechten of nieuwe berichten op de overlegpagina kunnen niet worden uitgeschakeld: ze zijn te belangrijk om te worden gemist.) Je kan ook instellen hoe vaak je meldingen per email wilt ontvangen, zoals voor elk nieuw bericht een e-mailbericht, of een korte verslag per dag of week. Wanneer je klaar bent, vergeet niet om op "Opslaan"te drukken aan de onderkant van de pagina om je instellingen te updaten.

Hoe kan ik eerdere notificaties bekijken?[bewerken | brontekst bewerken]

Om alle recente notificaties te bekijken, klik je op 'Alle notificaties' in het notificaties-venster om naar de notificaties-archiefpagina te gaan. Je meest recente notificaties zijn bovenaan te vinden. Om oudere notificaties te bekijken, klik je op de 'Meer'-knop onderaan de pagina.

Voor wie is dit gemaakt?[bewerken | brontekst bewerken]

Notificaties zijn voor alle geregistreerde gebruikers van Wikipedia en andere MediaWiki-websites. Speciale notificaties worden gestuurd naar nieuwe gebruikers gelijk nadat ze zich hebben aangemeld, en naar alle geregistreerde gebruikers wanneer hun rechten worden veranderd. Ongeregistreerde gebruikers kunnen geen notificaties ontvangen. Wel krijgen zij nog steeds meldingen over nieuwe berichten op hun overlegpagina via de oranje balk.

Wanneer wordt dit uitgerold op mijn project?[bewerken | brontekst bewerken]

Notificaties zijn al beschikbaar op onder andere de Engelstalige Wikipedia, Meta-Wiki en MediaWiki.org. Notificaties komen waarschijnlijk beschikbaar op alle MediaWiki-projecten in de herfst van 2013. Als je op dit moment deze software uit wil proberen, kun je een bezoek brengen aan deze testpagina voor verdere instructies.

Op de Nederlandstalige Wikipedia werd het notificaties-systeem uitgerold op 17 september 2013.

Waarom hebben jullie dit gemaakt?[bewerken | brontekst bewerken]

Op het moment zijn de enige meldingen die MediaWiki geeft, gegeven door middel van de volglijst. De volglijst is nuttig, maar het formaat is gelimiteerd. Het werkt goed voor wijzigingen (gerelateerd) aan pagina's, maar niet zo goed voor wijzigingen gerelateerd aan gebruikers. Op hetzelfde moment, is er geen granulariteit: als een pagina wordt gevolgd, wordt u geïnformeerd over elke verandering die erop plaatsvindt. Indien een wijziging niet wordt gevolgd, ontvang je deze ook niet. Volglijsten zijn nuttig, en ze werken goed voor de taak waarvoor ze zijn ontworpen, maar omvatten niet wat er op de hele wiki gebeurt. Onze hoop is dat deze nieuwe meldingen functie, in combinatie met volglijsten, een betere gebruikerservaring biedt. Gebruikers zullen in staat zijn om meer te weten te komen over evenementen, veel gemakkelijker dan eerst, en ze hebben meer controle over wat voor soort informatie zij ontvangen.

Waar kan ik mijn mening laten horen?[bewerken | brontekst bewerken]

We horen graag je mening over notificaties. Daarom nodigen we je ook uit om een korte vragenlijst in te vullen. Hierdoor kunnen we de functie verbeteren. Om je suggesties met andere gebruikers te delen kun je een bezoek brengen aan de overlegpagina van het project. Deze is op dit moment te vinden op de Engelstalige Wikipedia, zodat we het overleg op één plek kunnen houden. Ook ons team bekijkt regelmatig de overlegpagina.

Als je een bug vindt ben je welkom om op Bugzilla een bugreport aan te maken. We weten dat Bugzilla niet de makkelijkste manier is om een probleem te melden, dus daarom kun je ze ook plaatsen op de overlegpagina van de projectpagina met een schermafbeelding en informatie over je browser en besturingssysteem.

Welke andere functies worden later nog toegevoegd?[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkelingen zijn nu over voor het eerste jaar van de uitgave. We overwegen om meer functies toe te voegen gebaseerd op de terugkoppeling van de gemeenschap. Als je suggesties hebt om deze tool te verbeteren, laat ons dat weten.

Kan de bedankfunctie ook weggenomen worden indien er misbruik van gemaakt wordt?[bewerken | brontekst bewerken]

Indien er door een gebruiker structureel misbruik wordt gemaakt van de bedank-knop, kan deze knop verborgen worden. Een uitgebreid onderbouwd verzoek waaruit het structurele misbruik blijkt kan dan ingediend worden op de verzoekpagina. Indien er duidelijk sprake is van misbruik van de bedankfunctie kan een moderator aan de subpagina Gebruiker:.../common.css (met op de puntjes de gebruikersnaam) de volgende code toevoegen:

.mw-thanks-thank-link { display: none !important; }

Tevens dient deze common.css pagina beveiligd te worden zodat alleen moderatoren (en niet de gebruiker zelf) deze nog kunnen bewerken.

Zie de categorie Echo (Notifications) extension van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.