Wikipedia:GLAM/Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek toont de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. De collectie van het museum bestaat uit meer dan 56.000 objecten reikend van militaria tot burgervoorwerpen, textiel, en bronmateriaal zoals foto’s, kaarten en teksten. De kerncollectie documenteert de periode 1944-1945, kleinere ondersteunende collecties beslaan de periodes 1918-1944 en 1945-1955.

Projectgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Duitse postzegels van 1 en 2 miljoen mark, uit de collectie van het museum
Hoorn uit de jaren '40, uit de collectie van het museum
Doos met Ready to Eat Cereal uit de jaren ‘40, uit de collectie van het museum

Het Bevrijdingsmuseum bezit een grote collectie, waarvan maar een klein deel in de permanente collectie getoond wordt. Het Bevrijdingsmuseum wil de zichtbaarheid van zijn museale collectie graag vergroten. Daartoe is in september 2015 contact geweest met Wikimedia Nederland. Hieruit is een klein project voortgekomen binnen het kader van het project Tweede Wereldoorlog, dat zich ten doel stelt de content op Wikipedia over deze periode te verbeteren.

Projectopzet[bewerken | brontekst bewerken]

Doel van het project is het beschikbaar maken van kwalitatief goede foto’s van objecten uit de collectie van het museum. Daarbij is het nadrukkelijk de bedoeling om de volledige breedte van de collectie te laten zien en de te fotograferen objecten niet enkel tot wapentuig te beperken, waarvan al relatief veel afbeeldingen op Commons te vinden zijn. Een klein voorproefje van wat het Bevrijdingsmuseum in zijn collectie heeft is hier te zien. Het fotograferen van de objecten zal gebeuren door de vrijwilligers die betrokken zijn bij het Bevrijdingsmuseum. Ook het uploaden van de bestanden zal door het museum zelf gebeuren.

Planning[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum is momenteel bezig de capaciteit te inventariseren die het beschikbaar heeft voor het fotograferen van de objecten. De verwachting is dat er voor het eind van 2015 een mooi aantal afbeeldingen voor een eerste upload gereed is. Ook in 2016 zal een aantal foto’s geupload en in artikelen verwerkt worden.

Fotoverzoeken[bewerken | brontekst bewerken]

Het Bevrijdingsmuseum bezit een grote collectie objecten uit de periode van het Interbellum, de Tweede Wereldoorlog zelf en de Wederopbouw. Als jij aan artikelen werkt die over deze periode gaan, en je bent op zoek naar een foto van een object uit deze periode, zoals een kledingstuk of een gebruiksvoorwerp, dan is de kans groot dat het Bevrijdingsmuseum het in zijn collectie heeft. Als je een bericht achterlaat op de Overlegpagina dan zal je verzoek wanneer mogelijk worden opgenomen in het digitaliseringsschema van het museum.

Zie de categorie National Liberation Museum 1944-1945 in Groesbeek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Contactpersonen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]