Wikipedia:GLAM/Wikipedia in het Eemhuis/Geschiedenis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De geschiedenis van het bibliotheekproject in het Eemhuis, overgezet vanaf de projectpagina

De start in 2013[bewerken | brontekst bewerken]

Deelnemers tijdens de edit-a-thon van 29 november 2013

Op uitnodiging van Bibliotheek Eemland vond op 29 november 2013 een edit-a-thon plaats in de "oude bibliotheek" aan de Zonnehof te Amersfoort. Er waren in totaal 10 aanwezigen, waarvan zes ervaren Wikipedianen. Zie: deze pagina.

Op deze pagina op de verenigingswiki van Wikimedia Nederland is wat meer informatie te vinden over deze eerste Amersfoortse edit-a-thon.

Behalve het wegwijs maken van belangstellenden was er ook tijd voor een bezoek aan de Onze Lieve Vrouwetoren (voor Amersfoorters: "De Lange Jan") in het centrum van Amersfoort, waar we onder andere de slechtvalken te zien kregen, die toen voor het eerst in de toren nestelden.

Het belangrijkste resultaat van de edit-a-thon was eigenlijk dat Karin, contactpersoon vanuit Bibliotheek Eemland enige tijd later opnieuw contact zocht met Wikimedia. Ze stelde voor om een follow up (met een meer permanent karakter) te gaan organiseren.

2014: Naar het Eemhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Eemhuis Amersfoort
Dick Bos en WeeJeeVee in het Eemhuis
Het Eemhuis
Wikipedia!
Uitzicht vanaf de werkplek

In 2014 werd vanaf mei maandelijks een inloopcursus georganiseerd in het (toen nog spinternieuwe) Eemhuis.

  • De eerste bijeenkomst vond plaats op 12 (of 13?) mei 2014. Tijdens deze bijeenkomst werd de locatie geïnspecteerd: terras 6. Er werden afspraken met de bibliotheek gemaakt en de projectpagina's werden in een eerste vorm opgezet.

Volgende bijeenkomsten in 2014 waren:

  • 13 juni 2014: de eerste bijeenkomst waarop we gasten mochten verwelkomen. Deze bijeenkomst viel in de week van de officiële opening van het Eemhuis.
  • 11 juli 2014
  • 8 augustus 2014: Wilma werd geïnterviewd voor AD/AC: hier een pdf-je van het artikel op de achterpagina.
  • 13 september 2014
  • 10 oktober 2014
  • 14 november 2014

In de loop van 2014 werd de aankondiging van de bijeenkomsten ook in de publiciteit van Archief Eemland meegenomen.

Aan het eind van 2014 is de opzet van de bijeenkomsten geëvalueerd. Er is besloten door te gaan. Toen is Archief Eemland ook als partner in de activiteit aangeschoven.

Bijeenkomsten 2015[bewerken | brontekst bewerken]

13 maart 2015[bewerken | brontekst bewerken]

Warmdraaien op de nieuwe locatie op de derde verdieping, in de publieksruimte van Archief Eemland. Weinig aanloop.

17 april 2015[bewerken | brontekst bewerken]

De belangstelling valt nog wat tegen.

8 mei 2015[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in mei gebeurt er nog niet veel. Maar we wachten rustig af.

12 juni 2015[bewerken | brontekst bewerken]

Al snel na 10 uur kwam Maarten eens even kijken wie en wat er nu met Wikipedia te doen was in het Eemhuis. Een gewone gebruiker van de bieb die de banners zag en toen naar boven is gegaan. Hij is geïnteresseerd in wat er op Wikipedia te doen is. Hij heeft wel een gebruikersnaam, heeft al wat edits gedaan, maar nooit een artikel aangemaakt.

Na een kwartier schoof ook Nico aan tafel aan. Een serieuze gebruiker die o.a. wel eens graag wilde praten over de sfeer op Wikipedia. Een bij hem hoog zittend probleem waar hij enkele malen op terug kwam. Verder wilde hij ook graag in contact komen met gelijkgestemden. Mensen die net als hij artikelen aanmaken, oa. biografieen en daar ook graag met anderen over wil sparren. Hij heeft wel wat contacten op Wikipedia, gebruikers aan wie hij vraagt eens wat na te lezen of wat moeilijkere bewerkingen te doen, maar met geen van die gebruikers heeft hij een band gekregen.

Verrast waren we ook toen Marcel aanschoof: een gebruiker met een lange ervaring en tevens moderator. Hij had al wat voorwerk verricht. Van twee oud-burgemeesters uit regio Eemland had hij een artikel voor Wikipedia klaar staan, welke hij tijdens de sessie online heeft gezet! Fijn om ook een 'professional' aan tafel te hebben. Dat maakt de gesprekken meteen veelzijdiger.

Rond 11 uur kwam Arne Wossink binnen, de nieuwe begeleider van ons project vanuit Wikimedia.

Rond 12 uur liep Jill, een vrijwilliger bij het archief Eemland met als specialisatie Oral History, binnen. Een zeer geinteresseerde oudere dame (86) die graag over Wikipedia en de daar aan verbonden projecten wilde horen. Toen ook Marjo er was, waren zij samen geheel in het onderwerp 'Oral History' verzonken.

Suzanne van het archief kwam ook nog even langs om kennis te maken met onze nieuwe projectleider.

De nieuwe directeur van het archief Eemland, Ina Loovers, deed een ronde door het Eemhuis met haar familie en was blij verrast te zien wat een activiteit er voor het Wikipedia project was en heeft ook nog wat ideeën voor toekomstige activiteiten besproken.

17 juli 2015[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het klaarzetten van de banners hoorde ik op de achtergrond al iemand vragen naar wikipedia. Dus ogen en oren goed open en ja hoor, er kwam al snel iemand op me af. Twee collega's uit de vastgoedsector wilden van alles weten over het gebruik en gewoontes op wikipedia. Van 10 tot 13.00 uur hebben we met z'n vieren volgemaakt, zonder ook maar één saai moment!

14 augustus 2015[bewerken | brontekst bewerken]

Om kwart voor tien zaten al twee mannen te wachten op dat wat komen zou. Twee man, beide onbekend met wikipedia maar zeer geïnteresseerd. Bert had een lijst met fouten die in de Lijst van oorlogsmonumenten in Amersfoort staan en voor verbetering in aanmerking komen. Piet Hein was wat meer afwachtend. Het aanbrengen van wijzigingen in een tabel had heel wat voeten in de aarde en daardoor kwamen al vele wikipedia onderwerpen ter sprake.

René, ons bekend van een eerdere sessie, schoof ook weer bij ons aan tafel aan. Verder hadden we bezoek van Matthijs die erg actief is op de Kerkliedwiki. Wij hadden hem daar al eens ontmoet en er was veel kennis samen te delen.

Rond 12 uur kwam ook nog Kees binnen, die na enige tijd afwezig geweest te zijn, nu weer langzaam de draad aan het oppakken is. Fijn om hem weer te spreken!

Karin, contactpersoon van de bibliotheek Amersfoort schoof ook nog aan. De drie uur die we normaal plannen voor een vrijdagmorgensessie liep behoorlijk uit, maar dat was zeker de moeite waard.

11 september 2015[bewerken | brontekst bewerken]

We wisten dat er een filmopname gemaakt zou worden in verband met de Erasmusprijs. Leuk natuurlijk als er dan ook wat mensen aanwezig zijn bij onze sessie. Hiervoor hadden we enkele (ons bekende) bezoekers speciaal uitgenodigd. Fijn dat ze er waren. Niet alleen voor de film, maar ook om gewoon aan Wikipedia te werken en er met elkaar over te spreken. De interactie kon mooi worden vastgelegd door de camera. Alles bij elkaar was het weer een enerverende bijeenkomst.

9 oktober 2015[bewerken | brontekst bewerken]

In de schrijfweek Lokaal Amersfoort was onze vrijdagmorgensessie in het Eemhuis ineens een echte edit-a-thon geworden. We zaten op een gegevens moment met 9 wikipedianen rond de tafel en de edits over Amersfoort rolden binnen. Klein feestje dus! Overigens was die schrijfweek, die was georganiseerd door Taketa, een geweldig succes. Kijk maar eens naar de lijst van nieuw aangemaakte en uitgebreide artikelen op de (gearchiveerde) projectpagina, en zie ook de publiciteit die in de lokale pers werd gegenereerd.[1]

13 november[bewerken | brontekst bewerken]

Dick in zijn stroopwafelshirt

Voor vandaag was er niets aangekondigd en zou alles een verrassing zijn. Rond 12 uur zaten we al weer met 6 man rond de tafel en werd er weer volop bijgepraat, overlegd en uitgelegd. Het waren alleen eerdere bezoekers, met allemaal hun eigen projecten. Het liep weer soepeltjes.

11 december[bewerken | brontekst bewerken]

In deze drukke maand hadden we helemaal niets aan PR gedaan. Na het congres in Wenen, de uitreiking van de Erasmusprijs, de Wikimedia-NL conferentie was het nu even wat rustiger. Misschien wel even tijd om zelf op wiki te werken. Toch ook vandaag waren we weer met 5 man aan tafel. Gezellig met stroopwafels, Groninger koek en koffie!

  1. hier twee krantenstukjes "vooraf"; en hier een groot stuk "achteraf".