Een edit-a-thon of schrijfbijeenkomst is een (klein) evenement waar mensen samenkomen om gezamenlijk aan Wikipedia-artikelen te werken over een specifiek, vooraf bepaald onderwerp. Schrijfbijeenkomsten worden vaak georganiseerd bij culturele instellingen zoals musea en archieven om op die manier een steentje bij te dragen aan de kennis over hun eigen vakgebied. Deze pagina beschrijft hoe een dergelijke schrijfbijeenkomst georganiseerd kan worden. Wil je weten welke schrijfevenementen er binnenkort plaatsvinden? Kijk dan op Wikipedia:Ontmoeten, de centrale agenda voor Wikimedia-activiteiten.
Hoeveel is er op Wikipedia al over het onderwerp geschreven?
Identificeer onderwerpen binnen het thema waarover nog geen of enkel een klein/onvolledig artikel bestaat. Maak er een lijst van en zorg dat deze beschikbaar is op de dag zelf (bijvoorbeeld via een print, een powerpoint of via een projectpagina op Wikipedia).
Werk met een voorbereidende tekst, indien mogelijk.
Bedenk concrete opdrachten
Stel de doelgroep vast: wie wil je dat er komt schrijven?
Eigen medewerkers (een schrijfbijeenkomst kan een goede manier zijn om medewerkers kennis te laten maken met Wikipedia, maar de ervaring leert toch dat Wikipedia bewerken niet voor iedereen is. Bij twijfel kan een meer algemene activiteit als een introductielezing of vraag-en-antwoord sessie beter werken, of kan het bewerken facultatief gemaakt worden).
Vakspecialisten.
Wat is het doel van je doelgroep. Wat willen zij vandaag bereiken.
Probeer te streven naar een maximum van 4 personen per begeleider.
Bevinden zich in je eigen vrijwilligers netwerk reeds (ervaren) Wikipedianen, of zijn er medewerkers actief op Wikipedia? Misschien willen zij de schrijfbijeenkomst wel begeleiden!
Als je als instelling zelf al actief bent op Wikipedia (doordat een medewerker een Wikimedia-account heeft) kun je zelf een vrijwilligersoproep plaatsen in De Kroeg, de centrale ontmoetings- en discussieplaats voor (Nederlandstalige) Wikimedianen. Kijk hier om te zien waar en hoe je dat doet.
Je kunt (ook) contact opnemen met Wikimedia Nederland of Wikimedia België. Zij kunnen hulp bieden bij het zoeken van begeleiders voor een schrijfbijeenkomst.
Plaats de activiteit op je eigen activiteitenkalender en deel hem via je eigen sociale media-kanalen.
Stuur een berichtje aan Wikimedia Nederland of Wikimedia België over de aanstaande activiteit; zij kunnen de activiteit ook via hun sociale media-kanalen delen (website, facebook, twitter).
Voor de meeste activiteiten wordt gevraagd of deelnemers zich vooraf willen aanmelden middels een aanmeldformulier of een mail aan de organisator (let op: als je een emailadres gebruikt op Wikipedia, vervang @ dan door {{@}}.
Vraag deelnemers om zelf een laptop mee te brengen (tenzij de instelling over voldoende computerplaatsen beschikt).
Vraag deelnemers of zij de nieuwsbrief van de instelling of die van Wikimedia Nederland willen ontvangen.
Vraag deelnemers om vooraf een Wikimedia-account aan te maken, als ze dat nog niet hebben.
Als deelnemers zich moesten aanmelden voor de activiteit, stuur ze dan een herinnering. Daarin kun je ze onder andere vragen om alvast een Wikimedia-account aan te maken als ze dat nog niet hebben. Stuur een link mee naar deze stap-voor-stap handout en dit instructiefilmpje voor het aanmaken van een account. Stuur ook een linkje mee naar de andere instructie filmpjes uit de serie, Wikipedia bewerken? Gewoon doen!
Houdt een presentielijst bij of laat deze circuleren. Hierop kunnen mensen ook aangeven of ze de nieuwsbrief van de instelling of die van Wikimedia Nederland willen ontvangen.
Test het wifi-netwerk en zorg dat informatie over netwerknaam en wachtwoord beschikbaar zijn (handout/whiteboard).
Werk met de visual editor.
Laten cursusten starten met kleinere edits, werk vanuit het kladblok.
Hieronder volgen een paar voorbeelden van programma's van afgelopen schrijfbijeenkomsten die als inspiratie kunnen dienen voor het organiseren van je eigen activiteit. Je kunt ook eens in het archief van plaatsgevonden activiteiten kijken!
13.00: Inleiding Wikipedia 14.00: Rondleiding in de tentoonstelling door conservator Mienke Simon Thomas 14.45: Artikelen schrijven 15.45: Pauze 16.00: Artikelen schrijven