Wikipedia:Humor en onzin/Grapjas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Er is nog geen specifieke reden opgegeven.
Vraagteken
Klik op de afspeelknop om dit artikel te beluisteren. De ingesproken tekst kan verouderd zijn. Download deze opname. Info over deze opname. Meer over Gesproken Wikipedia.
Jongetjes met grapjassen
man zonder grapjas

Een grapjas is een gekscherende benaming voor iemand met (omstreden) quasi-humoristische inslag. De benaming wordt vooral gebruikt wanneer men de humor niet kan inzien. Om voor grapjas te worden uitgemaakt hoeft men niet per se een jas te dragen[1].

De grapjas wordt vaak vergeleken[bron?] met het eveneens humoristische kledingstuk lolbroek. In beide gevallen wordt de naam van het kledingstuk als pars pro toto gebruikt. Voor het laatste geval worden ook speciaal daarop gerichte broeken geproduceerd (meestal onderbroeken met tekst). Een vergelijkbaar fenomeen bestaat nog niet voor jassen. Mannen volstaan met lolbroeken, vrouwen hebben vaak echter ook een behoefte aan grapjassen.

Een grapjas moet niet worden verward met het Scheveningse kledingstuk "mopmuts", hetgeen geen humoristische inslag heeft.

Hoewel niet bekend is hoe oud het woord is, doet het bestaan van het Russische woord грапяс vermoeden dat het, net als vele scheepvaarttermen, door tsaar Peter de Grote naar Rusland is gebracht. Kennelijk hielden de matrozen in die tijd wel van een grapje.

Een omstreden theorie aangaande de herkomst van het woord grapjas kan men terugvinden in de Thora. In het vierde hoofdstuk genaamd de Numeri spreekt Jozua (persoon) van een גלימה מצחיקה. Een contemporaine vertaling luidt 'grappig gewaad'. De desbetreffende opmerking heeft menig theoloog kopzorgen toebedeeld, gezien de onfatsoenlijke aard van de uitlating van het religieus figuur.

  1. Heeft fj zelf van opa gehoord