Wikipedia:Contactpunt/Procedure

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VRTS Noticeboard
Contactpunt Nederlandstalige Wikipedia

Alle inhoud op Wikipedia is vrijgegeven onder een vrije licentie. Dit wil zeggen dat alle inhoud en alle afbeeldingen overal te gebruiken zijn, maar wél met de juiste bronvermelding. De meeste tekst en afbeeldingen van het internet zijn niet vrijgegeven onder een vrije licentie, en kunnen dus niet zonder meer overal gebruikt worden. Het is daarom niet toegestaan om zomaar tekst of afbeeldingen van het internet te kopiëren en te gebruiken op Wikipedia.

Problemen die te maken hebben met het overnemen van teksten en afbeeldingen voor gebruik op Wikipedia kunnen worden afgehandeld door het Contactpunt-team van Wikipedia, voorheen bekend als 'OTRS'. Dit team werkt met een besloten en vertrouwelijk mailsysteem. Daarnaast beantwoordt het team vragen over Wikipedia die via e-mail binnenkomen.

Het Contactpunt-team behandelt geen inhoudelijke vragen over artikelen, deze kunt u stellen op de overlegpagina van het artikel of - bij geen tijdige respons - op Overleg gewenst. Het team bemiddelt ook niet tussen gebruikers. Vragen over de werkwijze van Wikipedia kunnen het beste gesteld worden op de helpdesk.
Hoofdpagina Contactpunt

Gangbare procedure[bewerken | brontekst bewerken]

De procedure voor het vrijgeven van toestemming bestaat uit het sturen van een e-mail naar het Contactpunt van Wikipedia (permissions-nl-at-wikimedia.org). In deze e-mail geeft de rechthebbende aan dat hij een specifiek werk onder een specifieke licentie vrijgeeft. Aan het e-mailadres van de verzender moet te zien zijn dat het aan de rechthebbende of uitgever van het werk toebehoort.

Een Contactpunt-vrijwilliger zal de gestuurde toestemmingsmail vervolgens controleren in het ticketsysteem VRTS en eventueel via e-mail om nadere details vragen. Wanneer de toestemming in orde is, wordt er een ticketnummer verzonden. Dit nummer is de unieke sleutel die de gestuurde toestemming binnen alle Wikimedia projecten aan het vrij te geven werk kan koppelen. Bij uploaden van het werk moet dit ticketnummer vermeld worden, of het kan vermeld worden bij een werk dat al eerder was ge-upload maar waarover twijfel bestond. Bij reeds ge-upload werk zal de Contactpunt-vrijwilliger de noodzakelijke aanpassingen aan het werk doen. Als het werk nog niet ge-upload was, zal de Contactpunt-vrijwilliger het werk uploaden en de toestemmingen direct verwerken.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de volgende sjablonen:

  • Om aan te geven dat er wordt gecommuniceerd via het Contactpunt, maar dat de toestemming nog niet in orde is: {{VRTS in afwachting|ticketnummer}}
  • Voor het verwerken van toestemmingen op afbeeldingen (alleen te gebruiken door Contactpunt-vrijwilligers!): {{PermissionVRTS-ID|ticketnummer}}
  • Voor het verwerken van toestemmingen op alle overige zaken: {{VRTS|ticketnummer}}
  • Voor het aangeven dat er informatie over een zeker onderwerp terug te vinden is in het ticketsysteem VRTS: {{VRTS-info|ticketnummer}}

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]