Wikipedia:Contactpunt/Wikipedia gebruiken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
VRTS Noticeboard
Contactpunt Nederlandstalige Wikipedia

Alle inhoud op Wikipedia is vrijgegeven onder een vrije licentie. Dit wil zeggen dat alle inhoud en alle afbeeldingen overal te gebruiken zijn, maar wél met de juiste bronvermelding. De meeste tekst en afbeeldingen van het internet zijn niet vrijgegeven onder een vrije licentie, en kunnen dus niet zonder meer overal gebruikt worden. Het is daarom niet toegestaan om zomaar tekst of afbeeldingen van het internet te kopiëren en te gebruiken op Wikipedia.

Problemen die te maken hebben met het overnemen van teksten en afbeeldingen voor gebruik op Wikipedia kunnen worden afgehandeld door het Contactpunt-team van Wikipedia, voorheen bekend als 'OTRS'. Dit team werkt met een besloten en vertrouwelijk mailsysteem. Daarnaast beantwoordt het team vragen over Wikipedia die via e-mail binnenkomen.

Het Contactpunt-team behandelt geen inhoudelijke vragen over artikelen, deze kunt u stellen op de overlegpagina van het artikel of - bij geen tijdige respons - op Overleg gewenst. Het team bemiddelt ook niet tussen gebruikers. Vragen over de werkwijze van Wikipedia kunnen het beste gesteld worden op de helpdesk.
Hoofdpagina Contactpunt

Een stuk tekst gebruiken van Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebruik van een stuk tekst van Wikipedia is geen enkel probleem. Het is juist de bedoeling van Wikipedia dat alle tekst vrij te gebruiken is.

Wel moet u rekening houden met de licentievoorwaarden die voor elke Wikipediapagina geldt. Vrijwel elke pagina is zowel beschikbaar onder de Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen als de GNU Free Documentation License. Als u tekst van Wikipedia gebruikt moet u kiezen voor een van beide licenties, en aan de voorwaarden van die licentie voldoen. In beide gevallen zijn de belangrijkste eisen dat u een hyperlink of URL naar de originele pagina moet vermelden, en de tekst ook weer onder dezelfde licentie moet laten vallen. Er zijn een klein aantal pagina's die alleen beschikbaar zijn onder de Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen licentie. In dat geval is dat op de pagina zelf aangegeven.

De Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen kunt u vinden op https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/.

Meer informatie over de GNU Free Documentation License kunt u vinden op GNU-licentie voor vrije documentatie. De officiële tekst van deze licentie kunt u vinden op http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html.

Een afbeelding gebruiken van Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer u op de Nederlandstalige Wikipedia in een artikel op een afbeelding klikt die uw interesse heeft, komt u op een pagina die uitsluitend die afbeelding beschrijft. Het is de bedoeling dat alles wat te vinden is op Wikipedia vrij te gebruiken is volgens een vrije licentie (zoals de GFDL-licentie of een Creative Commons licentie). De licentie - en de voorwaarden verschillen per afbeelding en wijken lichtelijk af per afbeelding.

De details van de meeste licenties houden in dat u de oorspronkelijke auteur van de afbeelding moet vermelden (deze staat op de bijbehorende pagina) - u dient daarbij te vermelden onder welke licentie de afbeelding valt. Als u de afbeelding bewerkt, zal de door u bewerkte afbeelding ook onder de betreffende licentie moeten vallen.

Een uitgebreide handleiding over het hergebruiken van afbeeldingen kunt u vinden op Wikimedia Commons, de centrale mediadatabank: Hergebruik van inhoud buiten Wikimedia.