Wikipedia:Opinielokaal/Aanpassingen voor onbestaande afbeeldingen en sjablonen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Aanpassingen voor onbestaande afbeeldingen en sjablonen[bewerken | brontekst bewerken]

Opiniepeiling
Onderwerp Aanpassingen voor onbestaande afbeeldingen en sjablonen op alle pagina's
Stelling
Begindatum .. oktober 2011
Einddatum
Keuzes
Coördinator Romaine
Opmerkingen
Een opiniepeiling verzamelt meningen van Wikipediagebruikers over een bepaald onderwerp en heeft geen bindende kracht. Gebruik hiervoor een stemming.

Recentelijk is er een nieuwe categorie geïmplementeerd in de MediaWiki-software die alle onbestaande ingevoegde afbeeldingen automatisch toevoegt aan een categorie. Dit heeft als doel dat die invoegingen van niet-bestaande afbeeldingen aangepast kunnen worden. Hetzelfde geldt voor onbestaande sjablonen en onbestaande categorieën, waar al langer speciale pagina's voor bestonden. Over deze materie heb ik MediaWiki-technici gevraagd een toelichting te geven:

MediaWiki vindt het prima als wikitext verwijst naar categorieën of afbeeldingen die niet bestaan. Er wordt dan een rode link gegenereerd, die aangeeft dat hetgene waarnaar verwezen wordt nog niet gemaakt is en, zo gaat de gedachte, de lezer aanmoedigt het zelf toe te voegen. Dit is soms alleen wat lelijk, zeker voor afbeeldingen waarbij bijv. |thumb gebruikt wordt: er wordt dan een kader voor de afbeelding gemaakt, maar in dat kader komt in plaats van de afbeelding de (vaak afgekapte) rode link te staan. Voor niet-bestaande sjablonen (en ook voor niet-bestaande afbeeldingen zonder kader) wordt op de plaats van invoegen een rode link gegenereerd.

Hoewel rode links naar artikelen in het algemeen wel nuttig worden geacht, omdat ze onderdeel zijn van het verloop van de tekst en aangeven dat er voor een bepaald onderwerp nog geen artikel is, zijn rode links naar afbeeldingen en sjablonen veel minder nuttig, en in verreweg de meeste gevallen een indicatie dat er iemand een fout heeft gemaakt (bijv. een typfout in een afbeeldings- of sjabloonnaam, afbeelding of sjabloon verwijderd dat nog in gebruik was). Om het makkelijker te maken dit soort dingen op te sporen en te verbeteren, heeft MediaWiki deze speciale pagina's (die niet echt meer werken tegenwoordig) en categorieën.

--Catrope (overleg) 3 okt 2011 11:58 (CEST)


Voor[bewerken | brontekst bewerken]

Tegen[bewerken | brontekst bewerken]

Neutraal[bewerken | brontekst bewerken]