Wikipedia:Opinielokaal/Afbeeldingsdownload vanuit artikelen uitzetten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Afbeeldingsdownload vanuit artikelen uitzetten[bewerken | brontekst bewerken]

Opiniepeiling
Onderwerp Downloaden van gebruikte afbeeldingen
Stelling De mogelijkheid om afbeeldingen in artikelen direct vanaf de Nederlandse Wikipedia met de rechtermuisknop te downloaden wordt uitgeschakeld.
Begindatum ntb
Einddatum ntb
Keuzes voor/tegen/neutraal
Coördinator Ciell
Opmerkingen * Verzoek om Commentaar "Naamsvermelding bij afbeeldingen"
Een opiniepeiling verzamelt meningen van Wikipediagebruikers over een bepaald onderwerp en heeft geen bindende kracht. Gebruik hiervoor een stemming.

In het verlengde van het verzoek om commentaar, en naast de aankomende stemming over naamsvermelding van de auteurs bij afbeeldingen, wil ik voorstellen om het in ieder geval op de Nederlandstalige Wikipedia niet meer mogelijk te maken om afbeeldingen die gebruikt worden in onze artikelen met een simpele klik van de rechtermuisknop te downloaden. Door een klein regeltje code zal men, in plaats van gelijk te kunnen downloaden, altijd eerst de foto aan moeten klikken, waardoor men of bij de afbeelding in de mediaviewer komt (met een samenvatting van de licentieinformatie onderaan), of op de pagina van het bestand op Commons waar alle informatie te vinden is voor hergebruik.

Argumenten voor

Zoals ik op phabricator beschrijf denk ik dat dit zowel voor de makers van onze mediabestanden, als voor de hergebruikers van de bestanden een verbetering is van onze service. Men wordt er dan door ons duidelijker op gewezen om iets verder te kijken dan het artikel, indien ze materiaal willen hergebruiken.

Argument tegen

Mensen die een afbeelding willen downloaden zullen eenmaal vaker moeten klikken, namelijk eerst de afbeelding openen (linker muisknop), voordat ze de afbeelding kunnen downloaden.

Voorstel code voor de instelling

Advies vanuit phabricator is om custom CSS (img { pointer-events: none; }), of custom JavaScript (oncontextmenu="return false") hiervoor te gebruiken.


Voor[bewerken | brontekst bewerken]

Tegen[bewerken | brontekst bewerken]

Neutraal[bewerken | brontekst bewerken]