Wikipedia:Humor en onzin/Wet van Ellywa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:WVE

De wet van Ellywa (of 'ellywaatje') stelt dat wanneer een Wikipedia-artikel maar lang genoeg bestaat, er altijd een artikel verschijnt met hetzelfde onderwerp, maar onder een andere naam. De wet is genoemd naar Ellywa.

Actie[bewerken]

Pagina's die zijn ontstaan als gevolg van de wet van Ellywa (meestal duplicaatpagina's genoemd) moeten in de regel samengevoegd worden. Zo zijn Peter Minuit en Pierre Minuit samengevoegd in het artikel Peter Minuit.

Volgens het Wikipedia-principe kun je beter zelf actie ondernemen dan dat aan een ander overlaten. Maar als je bijvoorbeeld geen tijd hebt of te weinig van een onderwerp weet, kun je duplicaatpagina's melden op Wikipedia:Samenvoegen (zie daar voor verdere uitleg). Andersom werkt dat natuurlijk ook: als je dit leest en je hebt wat tijd over, ga naar Wikipedia:Samenvoegen en pak er een paartje uit!

Men kan trachten de werking van de wet van Ellywa uit te stellen of zelfs te voorkomen, door zo veel mogelijk zinnige redirects te maken naar een artikel.

Voorbeelden[bewerken]

Op 19 maart 2004 begonnen twee gebruikers gelijktijdig met een nieuwe pagina met een artikel volgens de wet van Ellywa:

Een ander voorbeeld, van 2 april 2005:

Sterker nog, soms kan zelfs één gebruiker twee keer hetzelfde artikel aanmaken:

  • Pierre Minuit, aangemaakt op 24 dec 2004 12:34 door 80.201.80.37
  • Peter Minuit, aangemaakt op 11 jan 2005 14:27 door 80.201.174.16

Aangezien het vrijwel letterlijk dezelfde tekst is, gaat het hoogstwaarschijnlijk om dezelfde persoon. Pierre Minuit werd gecategoriseerd als Waals persoon, Peter Minuit als Nederlands persoon.

Nog een voorbeeld van de wet van Ellywa:

Nog een ander voorbeeld van duplicaatpagina's:

De titel "Lambda calculus" geschreven als twee woorden is een anglicisme, wiskundigen gebruiken de term "lambdacalculus" (als één woord).

En op 14 juli 2006, waarschijnlijk direct na het NOS-journaal:

Een voorbeeld van 2 pagina's die lange tijd naast elkaar hebben bestaan:

Op 16 augustus 2007, meer dan 2 jaar na aanmaak van het 2e artikel, werd pas ontdekt dat er twee dezelfde artikelen aanwezig waren.

Iets soortgelijks gebeurde met de artikelen Jacqueline van der Waals en Jacqueline E. van der Waals, die op 2 september 2007 werden samengevoegd.

Nog een voorbeeld.

  • Op 29 juli 2012 maakte Ellywa het artikel koekblik aan
  • terwijl koektrommel sinds 2008 al bestond.

En nog een voorbeeld waar in dit geval een iets langere tijd zit tussen de aanmaak tussen de twee artikelen. Deze twee artikelen hebben maar 6 uur naast elkaar bestaan waarbij Interim Kabinet-Betrian een doorverwijzing werd naar Kabinet-Betrian:

Een recenter voorbeeld uit 2016.

Limburgs[bewerken]

Op de Limburgse Wikipedia ontstonden de volgende twee artikelen vrijwel gelijktijdig:

Het artikel vla is korte tijd, voordat het samengevoegd werd met Limburgse vla, het duizendste artikel van de Limburgse Wikipedia geweest.

Afrikaans[bewerken]

Op de Afrikaanse Wikipedia verscheen de melding Die Wet van Ellywa het huisgehou..... op 15 september 2005. Er waren twee gelijke sjablonen aangemaakt:

De Afrikaanse Wikipedia had op dat moment ongeveer 4200 artikelen.

Zie ook[bewerken]