Wikipedia:Humor en onzin/Wet van Ellywa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:WVE

De wet van Ellywa (of 'ellywaatje') stelt dat wanneer een Wikipedia-artikel maar lang genoeg bestaat er altijd een artikel verschijnt met hetzelfde onderwerp, maar onder een andere naam. De wet is genoemd naar Ellywa.

Actie[bewerken | brontekst bewerken]

Pagina's die zijn ontstaan als gevolg van de wet van Ellywa (meestal duplicaatpagina's genoemd) moeten in de regel samengevoegd worden. Daarbij kan een van beide eventueel een redirect worden naar de andere.

Volgens het Wikipedia-principe kun je beter zelf actie ondernemen dan dat aan een ander overlaten. Maar als je bijvoorbeeld geen tijd hebt of te weinig van een onderwerp weet, kun je duplicaatpagina's melden op Wikipedia:Samenvoegen (zie daar voor verdere uitleg). Andersom werkt dat natuurlijk ook: als je dit leest en je hebt wat tijd over, ga naar Wikipedia:Samenvoegen en pak er een paartje uit!

Men kan trachten de werking van de wet van Ellywa uit te stellen of zelfs te voorkomen, door zo veel mogelijk zinnige redirects te maken naar een artikel.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 maart 2004 begonnen twee gebruikers vrijwel gelijktijdig met een nieuwe pagina met een artikel volgens de wet van Ellywa:

Een ander voorbeeld van duplicaatpagina's uit de begintijd van Wikipedia:

De titel "Lambda calculus" geschreven als twee woorden is een anglicisme, wiskundigen gebruiken de term "lambdacalculus" (als één woord).

Een ander voorbeeld waarbij twee artikelen vrijwel gelijktijdig werden aangemaakt, van 2 april 2005 (toen hij onder de aandacht kwam als persvoorlichter):

Soms kan zelfs één gebruiker (een anoniemeling) twee keer hetzelfde artikel aanmaken:

  • Pierre Minuit, aangemaakt op 24 dec 2004 12:34 door 80.201.80.37
  • Peter Minuit, aangemaakt op 11 jan 2005 14:27 door 80.201.174.16

Aangezien het vrijwel letterlijk dezelfde tekst is, gaat het hoogstwaarschijnlijk om dezelfde persoon. Pierre Minuit werd gecategoriseerd als Waals persoon, Peter Minuit als Nederlands persoon.

Een ietwat afwijkend geval:

Hierbij ging het dus niet om twee zelfstandige artikelen en de beide gebruikers hebben het probleem toen opgelost door de informatie samen te voegen in het geschiedenis-artikel, terwijl in het artikel over het land een samenvatting overbleef (zie dit en dit overleg).

De volgende twee artikelen werden op 31 juli 2005 samengevoegd:

Nieuwsberichten kunnen aanleiding zijn voor het schrijven van een nieuw artikel. Zo werden op 14 juli 2006, waarschijnlijk direct na het NOS-journaal van 20 uur, de volgende artikelen vrijwel gelijktijdig aangemaakt:

Een voorbeeld van twee pagina's die lange tijd naast elkaar hebben bestaan:

Op 16 augustus 2007, zijnde meer dan twee jaar na aanmaak van het tweede artikel, werd pas ontdekt dat er twee artikelen over hetzelfde onderwerp aanwezig waren.

Iets soortgelijks gebeurde met de artikelen Jacqueline van der Waals (aangemaakt op 3 juni 2006) en Jacqueline E. van der Waals (bestond al sinds 30 juni 2003), die op 2 september 2007 werden samengevoegd.

Nog een voorbeeld: op 29 juli 2012 maakte Ellywa zelf het artikel koekblik aan, terwijl koektrommel sinds 2008 al bestond. Zij merkte zelf haar vergissing op en voegde binnen een uur beide artikelen samen door de nieuwe tekst in het oude artikel in te voegen.

En nog een voorbeeld waarbij de duplicaten nog dezelfde dag werden opgemerkt. De volgende twee artikelen hebben op 30 september 2012 zes uur naast elkaar bestaan, waarna Interim Kabinet-Betrian een doorverwijzing werd naar Kabinet-Betrian:

Een recenter voorbeeld, uit 2016:

Het volgende voorbeeld kent een verschil van meer dan 16 jaar:

...en zelfs deze pagina over de Wet van Ellywa is niet ontkomen aan de wet: hoewel deze pagina al sinds 13 maart 2004 bestaat, kwam er op 30 oktober 2007 een nieuwe pagina Wikipedia:Elly's wet. Het zou kunnen dat dit bedoeld was als demonstratie van de wet.

Limburgs[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Limburgse Wikipedia ontstonden de volgende twee artikelen vrijwel gelijktijdig:

Het artikel vla is korte tijd, voordat het samengevoegd werd met Limburgse vla, het duizendste artikel van de Limburgse Wikipedia geweest.

Afrikaans[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Afrikaanse Wikipedia verscheen de melding Die Wet van Ellywa het huisgehou..... op 15 september 2005. Er waren namelijk twee gelijkaardige sjablonen aangemaakt:

De Afrikaanse Wikipedia had op dat moment ongeveer 4200 artikelen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]