Wikipedia:Wiki Loves Monuments/2011

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LUSITANA WLM 2011 d.svg

Wiki Loves Monuments is een fotowedstrijd rondom monumentale gebouwen - in Nederland rijksmonumenten. Uit de ingezonden foto's worden de beste foto's geselecteerd door een jury. In 2010 was deze fotowedstrijd al een groot succes in Nederland, met 12500 ingezonden foto's van meer dan 8000 monumenten. Ook in 2011 werd de wedstrijd in september georganiseerd, met 169.150 foto's van Europese monumenten geüpload.

Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Wiki Loves Monuments werd in 2011 als een Europese wedstrijd georganiseerd. Dat betekent dat je monumenten kon fotograferen en deze in de hele maand september kon insturen in een van de meer dan 10 deelnemende landen. Je maakt kans op een van de vele prijzen in elk land beschikbaar zijn gesteld. Uiteindelijk kun je langs die weg ook kans maken op Europese prijzen.

Er werd hierbij samengewerkt met andere Wikimedia verenigingen (die in hun land de wedstrijd organiseren), nationale en Europese organisaties die zich bezighouden met cultureel erfgoed.

Voor een beter overzicht van de deelnemende landen en hun status, zie de projectpagina op Wikimedia Commons.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De freecard is beschikbaar voor verspreiding!

Nederland was natuurlijk ook in 2011 weer van de partij. Er zijn meer dan 50.000 rijksmonumenten, waarvan er in 2010 bijna de helft een foto hebben. Het doel was om dit jaar een nog completer plaatje te krijgen van Nederlands erfgoed. Hierbij werd hetzelfde wedstrijdconcept gevolgd als vorig jaar, maar gezien de langere voorbereidingstijd konden we meer aandacht besteden aan de organisatie en communicatie. Constructieve input op hoe de organisatie (en bijv jurering) nog meer kan worden verbeterd ten opzichte van vorig jaar zien we van harte tegemoet op de overlegpagina.

Naast vrijwilligers hebben we nu meer ondersteuning van diverse partners zoals Erfgoedvereniging Heemschut en de Stichting Open Monumentendag.

Je kon van tevoren foto's gaan nemen, bijvoorbeeld bij de Nationale Monumenten Estafette in de aanloop naar de 25e Open Monumentendagen op 10 en 11 september. Om foto's te laten meedoen in de wedstrijd, moesten ze tussen 1 en 30 september worden geüpload. Via Lijsten van rijksmonumenten per provincie vind je een volledig overzicht van alle rijksmonumenten in Nederland.

Prijsuitreiking & Conferentie[bewerken | brontekst bewerken]

De prijsuitreiking van de Nederlandse wedstrijd zal op 5 november tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland 2011 in Utrecht plaatsvinden. De conferentie wordt in 2011 weer uitgebreid georganiseerd, na een miniconferentie in 2010 en conferenties in 2006, 2007 en 2008.


België & Luxemburg[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 werd de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments ook georganiseerd in België en Luxemburg. Daarvoor is de website www.wikilovesmonuments.be opgezet. Daarnaast is de projectpagina te vinden op: Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/Belgische Erfgoed Inventarisatie.

Overzichten van lijsten zijn te vinden op:

Op Commons:

Uitnodiging prijsuitreiking Wiki Loves Monuments België/Luxemburg[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 november 2011 vindt in Brussel bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium de prijsuitreiking plaats van de fotowedstrijd in België en Luxemburg. Graag vooraf bevestiging via het formulier op http://krt.be/WLM .

Eerder dit jaar kwamen een aantal Wikipedia-vrijwilligers op het idee om een fotowedstrijd te organiseren: de wedstrijd "Wiki Loves Monuments" (WLM). De bedoeling was eenvoudig: vrije foto's verzamelen van het erfgoed in de buurt. Deze afbeeldingen kunnen dan gebruikt worden door Wikipedia en andere projecten.

Met meer dan 5000 afbeeldingen en bijna 200 deelnemers is de eerste jaargang van deze actie in België en Luxemburg zeker een succes te noemen. Dit was niet mogelijk geweest zonder de vrijwillige inzet van de organisatoren, juryleden, fotografen, ...

Om die mensen te bedanken wordt de wedstrijd afgerond met een heuse prijsuitreiking. U wordt hierop van harte uitgenodigd. De prijsuitreiking gaat door op donderdag 10 november in de kantoren van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel. U wordt uitgenodigd vanaf 18h30. De prijsuitreiking start om 19h. Naderhand biedt het KIK de aanwezigen een hapje en een drankje aan.

Graag vooraf bevestiging via het formulier op http://krt.be/WLM voor 3 november.

Locatie: Jubelpark 1, Brussel

Namens de organisatoren, juryleden en het Koninklijk instituut voor Kunstpatrimonium,

Romaine (overleg) 16 okt 2011 03:19 (CEST)Reageren[reageer]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]