Wikipedia:Wikiproject/Dieren/FAQ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
P question.svg

Frequently Asked Questions

Wat is het dierenproject?[bewerken]

Het dierenproject is een onderdeel van de Nederlandstalige Wikipedia. Dit project is opnieuw opgericht in september 2011. Het doel van het project is om alle bekende diersoorten ter wereld te beschrijven, op zo systematisch mogelijke wijze.

Om hoeveel artikelen gaat het?[bewerken]

Er bestaan ongeveer 1,4 miljoen diersoorten in de wereld. Er zijn reeds 827.838 diersoortartikels aangemaakt, waarvan veel botmatig. Sinds het begin van dit project is het artikelaantal van de Nederlandse Wikipedia exponentieel snel gegroeid dankzij de aanmaak van diersoorten.

Jullie willen dus soorten beschrijven... maar beschrijven jullie ook andere taxonomische rangen, zoals geslachten en families?[bewerken]

Jazeker, de gehele taxonomische indeling wordt meegenomen. Het handmatig beschrijven van deze artikelen heeft een voorkeur, omdat er veel gelinkt wordt naar deze artikelen. Via dit overzicht worden artikelen van boven naar beneden afgewerkt, startend bij de hoogste indeling: De stammen. Vervolgens werken we naar beneden – klassen, ordes, families, geslachten, en soorten. De verwachting is echter dat de bots sneller alle soorten hebben aangemaakt, zodat die niet meer handmatig gedaan hoeven te worden. Geslachten worden meestal ook meegenomen in botaanmaak, maar hierbij is een handmatige actie vereist: Het toevoegen van de onderliggende soorten.

Welke bronnen gebruiken jullie?[bewerken]

De verzamelpagina voor alle bronnen, databases en indexen die we gebruiken is hier te vinden.

Hoe zit het dan met databaserecht?[bewerken]

Alvorens gebruik te maken van de databases, vragen we schriftelijk of we gebruik kunnen maken van de gegevens op de website. Meestal gaan websites akkoord, mits er een bronvermelding wordt toegevoegd. We zijn een non-profitorganisatie en men weet dat. Soms hebben databases bezwaar, en in dat geval passen we de artikelen aan naar wens van de gegevensverstrekker. WoRMS, onze hoofddatabase, heeft in ieder geval al toegezegd. (Feitje: Sinds de start van ons project zag de database van WoRMS hun bezoekersaantal explosief stijgen). Daarnaast is binnen het databaserecht beperkt hergebruik toegestaan.

Hoe worden de artikelen op juistheid gecontroleerd?[bewerken]

We vertrouwen op de juistheid van databases. Het WoRMS (World Register of Marine Species) is een van de databases die we regelmatig gebruiken en deze is vrijwel altijd correct (in ieder geval op soortniveau), maar en zijn legio andere betrouwbare databases beschikbaar. Verder gebruiken wij enkel bronnen die betrouwbaar zijn (bijv. overheidsinstanties en gesubsidieerde projecten (Arabel). Amateurwebsites (websites opgezet door liefhebbers) worden zoveel mogelijk vermeden en zeker niet als primaire bron aangewend. In enkele gevallen wordt ook informatie gebruikt uit wetenschappelijke artikelen.

Hoe proberen jullie de informatie actueel te houden, bijvoorbeeld bij wijzigingen in taxonomische indelingen?[bewerken]

Na aanmaak van alle diersoorten zullen alle artikelen vervolgens nogmaals gecontroleerd worden op juistheid.
Het wijzigen van taxonomische inzichten niet iets is wat van de ene op de andere dag gebeurt. Het is niet altijd eenvoudig om die ontwikkelingen op te volgen, temeer daar er onder taxonomen lang niet altijd sprake is van overeenstemming. Het is daarom niet doenlijk en niet verstandig om bij ieder wetenschappelijk artikel dat een wijziging voorstelt meteen op te springen en alles daaraan aan te passen. Het is ook om die reden dat wij ons op bronnen baseren die wij als betrouwbaar beoordelen, zoals eerdergenoemd WoRMS en Fauna Europaea. Als dergelijke bronnen een verandering doorvoeren, zullen wij volgen. Een voorbeeld van een vrij grootschalige aanpassing om die reden is de "nieuwe" familie Erebidae van vlinders, voorheen ingedeeld bij de Noctuidae. Als eerste van de wikipedia's zijn wij, in navolging van Fauna Europaea, deze nieuwe familie gaan gebruiken in de taxoboxen en in een categorie. Dergelijke ontwikkelingen volgen is een zaak van iedereen, maar zal zeker vanuit het project scherp in de gaten gehouden worden.

Mijn vraag is niet beantwoord[bewerken]

Dat is geen probleem; ook hier hebben we een oplossing voor: de overlegpagina van het project.