Naar inhoud springen

Spinneruilen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Erebidae)
Spinneruilen
Erebus ephesperis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Superfamilie:Noctuoidea
Familie
Erebidae
Leach, 1815
Typegeslacht
Erebus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Spinneruilen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De spinneruilen (Erebidae) zijn een familie van vlinders in de superfamilie Noctuoidea.[1] Het typegeslacht van de familie is Erebus.

De groep heeft de status van familie gekregen dankzij een discussie die is aangezwengeld door Lafontaine en Fibiger in 2005 en 2006.[2][3] Deze auteurs deden kort na elkaar twee voorstellen, omdat geconstateerd werd dat de familie van de uilen (Noctuidae) in de toenmalige indeling niet monofyletisch was. Bij het voorstel van 2005 kregen de Erebidae (weer) de status van familie binnen de Noctuoidea, en werden daarbij verenigd met de beervlinders en de donsvlinders. Bij het voorstel in 2006 kozen de auteurs ervoor de familie uilen (Noctuidae) flink uit te breiden en in dat voorstel waren de spinneruilen een onderfamilie. Aanvankelijk kreeg de uitbreiding van de uilen veel steun, maar later keerde het tij nadat de keuze voor spinneruilen als aparte familie ondersteund werd door moleculair onderzoek.[4]

De spinneruilen onderscheiden zich van de uilen door de andere adering van de achtervleugel.[5] Wereldwijd komen zo'n 24.600 soorten voor.

Onderfamilies[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland waargenomen soorten[bewerken | brontekst bewerken]