Estigmene acrea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Estigmene acrea
Estigmene acrea
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Erebidae (Spinneruilen)
Onderfamilie:Arctiinae (Beervlinders)
Geslacht:Estigmene
Soort
Estigmene acrea
(Drury, 1773)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Estigmene acrea op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Estigmene acrea is een vlinder uit de familie spinneruilen (Erebidae), onderfamilie beervlinders (Arctiinae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1773 door Drury.

Deze nachtvlinder komt met name voor in Noord-Amerika.[1]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De kop en het borststuk zijn wit en het achterlijf is geeloranje met een rij zwarte vlekken. De voorvleugel is wit met een variabel patroon van zwarte vlekken, waarbij sommige individuen geen vlekken hebben. De achtervleugel is geeloranje bij mannetjes en wit bij vrouwtjes. Beide geslachten hebben drie of vier zwarte vlekken of vlekken op de achtervleugels. De spanwijdte meet 4,5 tot 6,8 cm.

Vlucht[bewerken | brontekst bewerken]

Deze mot wordt over het algemeen gezien van mei tot augustus, maar wordt het hele jaar door gezien in het zuiden van Florida en het zuiden van Texas.

Levenscyclus[bewerken | brontekst bewerken]

De gelige eieren worden in clusters op de bladeren van de waardplant gelegd. De larve wordt ongeveer 5 cm lang, is zeer variabel van kleur, variërend van lichtgeel tot roestig oranjebruin tot donkerbruinzwart. Het is harig, met talrijke zachte haren, die in plukjes groeien (meerdere plukjes op elk segment), met een paar individuele haren die langer zijn aan het uiteinde van het lichaam. De borst- en buiksegmenten hebben een paar rijen oranje of zwarte wratten, en er is één kleine witte stip per segment aan beide zijden van het lichaam. Hij verpopt zich in een cocon, gedeeltelijk gemaakt van zijn eigen haar, meestal door zichzelf in een blad of ander afval te wikkelen. Terwijl hij zich in de cocon bevindt, blijft hij de hele winter een larve, verpopt hij in de lente en komt hij in het late voorjaar als volwassene tevoorschijn. In de zuidelijke delen van zijn verspreidingsgebied kunnen er meerdere generaties per jaar voorkomen.

Waardplanten[bewerken | brontekst bewerken]

Waardplanten die door de rups worden gebruikt, zijn onder meer paardenbloemen, kool, katoen, walnoten, appel, tabak, erwten, aardappelen, klavers en maïs.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]