Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/Ontwerp/België/Wiki Women Design/Vrouwentongen/interieurarchitectuur/Leidraad voor het opstellen van een Wikipedia-artikel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een draftpagina maken[bewerken | brontekst bewerken]

Vooraleer een artikel rechtstreeks te publiceren op Wikipedia, maak je een draftpagina aan. Een draftpagina is een gewone Wikipediapagina in je persoonlijke gebruikersnaamruimte.

Wat is een naamruimte?[bewerken | brontekst bewerken]

Elke Wikipediapagina zit in een naamruimte. De naamruimte bepaalt wat de functie van een pagina is op Wikipedia. Een categoriepagina zit bv. in de 'categorie'-naamruimte, een helppagina zit in de 'help'-naamruimte enz. De naamruimte van een pagina zie je steeds voor een dubbele punt. Bv. de pagina Categorie:Belgisch_ontwerper. Ook de gewone Wikipedia-artikels zitten in een naamruimte, de hoofdnaamruimte. Wordt de naamruimte niet expliciet gemeld voor een dubbele punt, dan zit de pagina in de hoofdnaamruimte en is hij gepubliceerd op Wikipedia. Meer info over naamruimtes vind je op de pagina Help:Naamruimte. (Dit is een pagina in de 'help'-naamruimte).

Je persoonlijke gebruikersnaamruimte[bewerken | brontekst bewerken]

Elke gebruiker op Wikipedia - ook jij - heeft een gebruikerspagina voor zichzelf. Gebruikerspagina's zitten in de naamruimte 'Gebruiker' en worden dus voorafgegaan door 'gebruiker'. Bekijk bv. maar eens de gebruikerspagina van gebruiker Gebruiker:WimLo. Je kunt naar je eigen gebruikerspagina gaan door op je gebruikersnaam te klikken in het menu rechtsboven. Er is ook een keyboard shortcut: alt-shift-.

Je eigen gebruikersnaamruimte kan vervolgens verschillende subpagina's hebben. Zo'n standaard subpagina is je kladblok. Je kladblok bereik je door op 'kladblok' te klikken in het menu rechtsboven. Het kladblok van gebruiker Wim Lo is een pagina die hangt onder de gebruikerspagina van WimLo. Dat zie je aan de slash in de link: Gebruiker:WimLo/Kladblok

Je kan oneindig veel subpagina's aan je persoonlijke gebruikersnaamruimte toevoegen. Op die manier kan je oneindig veel pagina's uittesten. Opgelet! Alles op Wikipedia is gepubliceerd, ook pagina's in je persoonlijke gebruikersnaamruimte. Zo kun je bv. een kijkje nemen in alle subpagina's van gebruiker WimLo. (Niet interessant)

Je draftpagina maken[bewerken | brontekst bewerken]

Om een draftpagina te maken, maak je dus een subpagina in je persoonlijke gebruikersnaamruimte. Werk je met meerdere personen aan een artikel? Geen probleem, kies dan gewoon één iemand uit die zijn gebruikersnaamruimte ter beschikking stelt. Iedereen kan aanpassingen uitvoeren in andermans gebruikersnaamruimtes.

Maak je draftpagina aan via het Wikimedia outreachdashboard voor deze schrijfsessie. Op die manier kunnen we je vorderingen bijhouden en je beter helpen. Voor Wikipediasessie Vrouwentongen & Interieurarchitectuur vind je hier het outreachdashboard.

Op het outreachdashboard[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Klik in het menu op 'Bewerkers'
  2. Klik in de lijst op je gebruikersnaam of de gebruikersnaam van je collega
  3. Klik onder 'Assigned articles' op 'sandbox draft'

Je gaat nu naar het artikel over je onderwerp in jouw persoonlijke gebruikersnaamruimte. Het artikel bestaat nog niet. Klik op 'Start deze pagina' en je kunt beginnen!

Je draftpagina terugvinden[bewerken | brontekst bewerken]

Je kunt je draftpagina steeds terugvinden via het outreachdashboard, op dezelfde manier als boven uitgelegd.

Een alternatieve methode is om naar je persoonlijke gebruikerspagina te gaan en vervolgens op 'Subpagina's' te klikken in het menu links. Alle subpagina's in jouw persoonlijke gebruikersnaamruimte staan hier opgelijst.

Werken in je draftpagina[bewerken | brontekst bewerken]

Nu je draftpagina is aangemaakt kun je aan de slag! Copy-paste je tekst in het artikel en voeg Wikipedia-formatting toe. Wij overlopen onder met jou de stappen die je moet ondernemen om een goed Wikipedia-artikel te maken.

Tekst copy-pasten[bewerken | brontekst bewerken]

Zorg ervoor dat je je tekst plakt als 'tekst zonder opmaak'. Doe je dat niet, dan komt formatting uit je Google doc of Word doc mee en die is niet compatibel met Wikipedia en dit leidt tot gedoe. Plakken als 'tekst zonder opmaak' doe je door je tekst te kopiëren, vervolgens in je browser op je rechtermuisknop te klikken en dan te kiezen voor 'Plakken als tekst zonder opmaak'.

In de meeste browsers in de keyboard shortcut hiervoor Ctrl + Shift + V.

Referenties toevoegen[bewerken | brontekst bewerken]

Het is van groot belang om je artikel te staven met voldoende bronnen. Dit doe je door referenties toe te voegen aan je artikel. Alle info over hoe je referenties kunt bewerken, hergebruiken of toevoegen vind je op Wikipedia:Visuele tekstverwerker/Gebruikershandleiding#Referenties bewerken

Een referentielijst toevoegen[bewerken | brontekst bewerken]

Eenmaal je artikel is afgerond, is het gebruikelijk om onderaan het artikel nog eens een oplijsting te geven van alle bronnen die je hebt gebruikt. Dit doe je met een referentielijst of appendix. Dit kun je doen door onderaan het artikel het sjabloon 'appendix' toe te voegen.

Een 'appendix' is één van de duizenden sjablonen die je aan een Wikipedia-artikel kunt toevoegen. Hoe je het sjabloon 'appendix' kunt toevoegen kun je nalezen op de pagina Wikipedia:Visuele tekstverwerker/Gebruikershandleiding#Sjablonen bewerken

Laat weten dat je artikel deel uitmaakt van onze Wiki Women Design schrijfsessie[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer je je artikel publiceert, zal de Wikipediagemeenschap het onder de loep nemen. Om hen te laten weten dat er nog aan je artikel kan worden gewerkt, voegen we een banner toe bovenaan het artikel.

Net zoals een referentielijst is zo'n banner een sjabloon, namelijk Wikicursus:

Als alles goed is, verschijnt onderstaande balk.

Mee bezig Dit artikel is aangemaakt als onderdeel van Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/Ontwerp/België/Wiki_Women_Design/Vrouwentongen/interieur_architectuur
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt en het beantwoordt misschien niet aan alle eisen.
Neem voor overleg contact op met de begeleider Gebruiker:WimLo.
Klik op geschiedenis voor de laatste wijzigingen of op de lijst van artikelen.

Beelden toevoegen[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer auteursrechtelijk mogelijk, is het zeker een meerwaarde voor je artikel om beelden toe te voegen. Alle uitleg over het toevoegen van beelden vind je op de pagina Wikipedia:Visuele tekstverwerker/Gebruikershandleiding#Afbeeldingen en andere mediabestanden bewerken

Heb je zelf een beeld en beschik je over de rechten om dit te delen met Wikipedia? Dan kun je dit zelf opladen in Wikimedia's beeldbank Wikimedia Commons.

Beelden opladen voor Wiki Women Design kan via https://commons.wikimedia.org/wiki/Campaign:wmbe-wwd

Je artikel publiceren op Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Een artikel 'publiceren' wil gewoon zeggen dat je het artikel verplaatst van je persoonlijke gebruikersnaamruimte naar de hoofdnaamruimte van Wikipedia. Vanaf dat moment zal Wikipedia je pagina behandelen als artikel binnen de Wikipedia-encyclopedie. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je je artikel onderbrengen in een categorie. Koppel het artikel ten slotte aan Wikidata. Op die manier kunnen anderstalige collega's een artikel over hetzelfde onderwerp aanmaken in dezelfde taal.

Verplaatsen naar de hoofdnaamruimte[bewerken | brontekst bewerken]

Een artikel verplaatsen van naamruimte kan heel eenvoudig door de titel van het artikel te wijzigen. Bijvoorbeeld: Stel dat gebruiker Wim Lo een draft artikel heeft over Suzon Ingber, dan zal het artikel Gebruiker:WimLo/Suzon Ingber heten. Om dit artikel te publiceren moet de gebruiker gewoon de titel wijzigen naar Suzon Ingber

Een titel wijzigen kan pas als je langer dan vier dagen ingeschreven bent bij Wikipedia. Hoe je dit doet is heel eenvoudig uitgelegd op helppagina Help:Titel van een pagina wijzigen

Mededeling Doe dit niet bij een pagina die al bestaat. Wanneer de pagina al bestaat voeg je rechtstreeks je wijzigingen toe aan de bestaande pagina in de hoofdnaamruimte.

Categorieën[bewerken | brontekst bewerken]

Een Wikipedia-artikel hoort zich minstens te bevinden in één categorie. Een categorie kun je vergelijken met een trefwoord. Voor Wikipediasessie Vrouwentongen & Interieurarchitectuur zullen volgende categorieën vaak mogelijk zijn:

Een categorie kun je gemakkelijk toevoegen via de visuele tekstverwerker. Zorg dat je onderwerp op de categoriepagina gesorteerd wordt volgens de achternaam. (Bijvoorbeeld 'Ingber, Suzon', i.p.v. 'Suzon Ingber') Meer uitleg hier

Mededeling Voeg geen categorie toe als je artikel nog in je persoonlijke gebruikersnaamruimte zit. Je zult een waarschuwing krijgen als je dat probeert.

Wikidata[bewerken | brontekst bewerken]

Wikidata is een databank achter Wikipedia. Eén van de belangrijkste functies van Wikidata is om artikels in verschillende talen over hetzelfde onderwerp aan elkaar te linken. Het is dus van belang dat jouw artikel wordt gelinkt aan het corresponderende item in Wikidata.

De pagina van Suzon Ingber heeft bijvoorbeeld dit overeenkomstig Wikidata-item. Rechtsboven op het Wikidata-item zie je dat er één Nederlandstalige Wikipediapagina gelinkt is aan het Wikidata-item. Het Wikidata-item van Marie-José Van Hee heeft meerdere taalvarianten.

Een Wikipediapagina aan Wikidata koppelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ga naar Wikidata en zoek het door jou gekozen onderwerp. Wij hebben ervoor gezorgd dat alle onderwerpen al in Wikidata bestaan. Je hoeft geen nieuw Wikidata-item aan te maken.
  • Ga naar het kader 'Wikipedia' rechtsboven en klik op 'edit'.
  • Kies een taal in het eerste vakje ('nl' voor Nederlands) en geef in het tweede vakje de titel van je Wikipedia-artikel in.
  • Klik op 'save'.
  • Klaar!

Meer Wikidata?[bewerken | brontekst bewerken]

Heb je de smaak te pakken en wil je het Wikidata-item aanvullen met meer informatie die je hebt gevonden? Ga je gang! Waarom niet starten met een inleidende cursus?

Algemene richtlijnen bij het schrijven van een Wikipedia-artikel[bewerken | brontekst bewerken]

Verzorg de eerste zin[bewerken | brontekst bewerken]

Een artikel op Wikipedia begint altijd met de volledige naam en de geboorte- en eventuele sterfdatum.

Simone Guillissen-Hoa (Peking (China), 7 maart 1916 – Brussel, 30 mei 1996) was een Belgische architect.

Zet de naam in vet.

Simone Guillissen-Hoa (Peking (China), 7 maart 1916 – Brussel, 30 mei 1996) was een Belgische architect.

Maak linken van de geboorteplaats (Peking), de geboortedag (7 maart) en het geboortejaar (1916). Doe hetzelfde met de plaats en datum van overlijden indien van toepassing.

Simone Guillissen-Hoa (Peking (China), 7 maart 1916Brussel, 30 mei 1996) was een Belgische architect.

Mededeling Als de persoon over wie je schrijft niet overleden is, vermelden we de geboorteplaats en geboortedatum niet omwille van privacyredenen. We vermelden enkel het geboortejaar.

Een beknopte eerste paragraaf[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste paragraaf in een Wikipedia-artikel is altijd een soort samenvatting. De lezer moet op basis hiervan snel een idee krijgen over wie of wat het gaat.

Marie-José Van Hee (1950) is een Belgisch architect, meubelontwerper en docent. In 2017 ontving ze de prestigieuze British International Fellowship van het Royal Institute of British Architects (RIBA) voor haar bijdragen aan de architectuur.

Voorzie links naar andere Wikipediapagina's[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige namen of begrippen uit de tekst kan je linken naar bestaande Wikipedia-pagina’s. Dat doe je door het woord in de tekst te selecteren en in de werkbalk op het symbool voor de koppeling te klikken. (Keyboard shortcut Ctrl+K) Wikipedia toont dan de mogelijke pagina’s. Selecteer welke pagina van toepassing is.

Alle info over het toevoegen van links op Wikipedia:Visuele tekstverwerker/Gebruikershandleiding#Links bewerken

Informatiepictogram Een term kan meerdere keren voorkomen. Je brengt enkel een link aan op de eerste keer dat een term voorkomt.

Wat is het verschil tussen 'Bibliografie' en 'Externe links' of 'Meer lezen'?[bewerken | brontekst bewerken]

In je bibliografie (of referentielijst) lijst je alle bronnen op die je hebt gebruikt om het artikel te schrijven. 'Externe links' en 'Meer lezen' zijn een uitnodiging voor de lezer om verder te lezen over het onderwerp. Ze bevatten een oplijsting van websites en literatuur waar de lezer meer informatie kan vinden over het onderwerp, maar die je niet hebt gebruikt om het artikel te schrijven. Gebruik 'externe links' als het enkel over websites gaat. Gebruik 'meer lezen' als je doorverwijst naar boeken of andere literatuur.

Probeer altijd een bibliografie of referentielijst toe te voegen aan je artikel.

'Externe links' of 'Meer lezen' is optioneel. Als een bron al in je bibliografie staat, kun je die ook toevoegen onder 'Meer lezen' of 'Externe links', maar dat is niet nodig.

Moet elk jaartal in mijn artikel doorverwijzen naar de pagina over het jaartal?[bewerken | brontekst bewerken]

Neen, dat is niet de bedoeling. Je hoeft dit enkel te doen voor de de 'lead' (de eerste zin van je artikel).

Bijvoorbeeld:

Simone Guillissen-Hoa (Peking (China), 7 maart 1916Brussel, 30 mei 1996) was een Belgische architect.

Hoe kan ik gebruikmaken van de documentatiereeksen van het Designmuseum Gent?[bewerken | brontekst bewerken]

Het Designmuseum Gent bewaart twee documentatiereeksen met een schat aan informatie over design in België. Je kunt de reeksen op aanvraag raadplegen bij het Designmuseum Gent.

Het gaat om:

In de online inventaris kun je jouw onderwerp opzoeken en de documentatie in de reeks raadplegen. Maak je gebruik van de documentatie voor jouw artikel? Verwijs dan in je artikel naar de inventaris via de link van de inventaris.

Hoe kan ik beelden op Wikipedia plaatsen die de interieurarchitecten en ontwerpers zelf aanbieden?[bewerken | brontekst bewerken]

Als je in contact staat met een ontwerper, is het een goed idee om hen te vragen of ze een foto hebben die kan gebruikt worden voor de Wikipediapagina. Vooraleer je het beeld kan gebruikt worden op Wikipedia, moet het beeld opgeladen worden in Wikipedia's beeldbank Wikimedia Commons.

Het is belangrijk dat de ontwerper zelf het beeld oplaadt op Wikimedia Commons. Tijdens het oplaadproces moet er immers toestemming gegeven worden dat het beeld rechtenvrij op Wikipedia mag worden gepubliceerd. Aangezien de ontwerper over de rechten beschikt, moet deze de rechten 'vrijgeven'.

Ontwerpers of andere personen over wie je schrijft kunnen eenvoudig beelden uploaden via de URL https://commons.wikimedia.org/wiki/Campaign:wmbe-wwd

Hoe kan ik naar een artikel verwijzen volgens de APA-stijl?[bewerken | brontekst bewerken]

Dat is niet mogelijk.

In jullie voorbereidend artikel is het belangrijk om voetnoten toe te voegen in de APA-stijl. Maar Wikipedia past de APA-stijl niet toe. Er zijn voor Wikipedia vier stijlen ontwikkeld, waarvan de eerste stijl de standaard is. Het is belangrijk om in de referenties voor je Wikipedia-artikel alle gegevens toe te voegen die je zou toevoegen in je APA-referentie. Probeer zeker volgende gegevens op te nemen:

  • Auteurs
  • Titel
  • Jaar van publicatie
  • Uitgever
  • Plaats van publicatie
  • Een URL naar een pagina over het boek op het internet

Automatische vs. handmatige referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties toevoegen kan automatisch via een URL of ISBN-nummer, maar je kunt ze ook handmatig toevoegen. Als je automatisch referenties toevoegt, zal veel informatie vaak niet worden opgenomen.

Hieronder zie je een voorbeeld van een automatische en handmatige referentie van hetzelfde boek.

  • Volgende referentie is automatisch aangemaakt via het ISBN-nummer.[1]
  • Volgende referentie naar hetzelfde boek is handmatig aangemaakt.[2]

Je ziet dat de handmatige referentie meer informatie bevat, dus voeg waar mogelijk de referenties handmatig toe, zodat alle informatie uit je APA-referentie wordt overgenomen. Neem waar het kan wel een URL op naar een pagina over het boek op Anet of Worldcat.