Naar inhoud springen

Wikipedia:Wikiproject/Projectgroep/Artikel beoordeling FAQ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mededeling
In een peiling heeft de gemeenschap van gebruikers duidelijk gemaakt dat de toepassing van deze sjablonen ongewenst is. Ze heeft niets met de kwaliteit van artikelen te maken en de toepassing van deze sjablonen wordt als ongewenst gespam gezien.
Mededeling
Dit project vertoont geen activiteit, en is in de archiefcategorie voor Wikiprojecten opgenomen.
Dit project kan in principe altijd weer geactiveerd worden, haal dan dit sjabloon weg en voeg het project toe op Wikipedia:Wikiproject.Wikiproject projectgroep

Algemene informatie


Hoofdpagina overleg

Aanbevelingen en bronnen


Gids overleg
Artikel beoordeling FAQ overleg
Directory overleg
Zie de beoordelen sectie in de WikiProject Gids voor een diepere uiteenzetting hoe het beoordelingsproces werkt.

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

Wat is het doel van het beoordelen van artikelen?
Door het beoordelingssysteem kan een Wikiproject de kwaliteit van de artikelen in haar onderwerpgebied bijhouden en prioriteiten stellen voor het werk aan deze artikelen. De waarderingen worden ook gebruikt bij het Wikipedia 1.0 programma om statische release van Wikipedia-inhoud mogelijk te maken.
Zijn deze waarderingen officieel?
Niet echt; deze waarderingen zijn vooral bedoeld voor intern gebruik in het project en betekenen niet iets binnen Wikipedia als geheel.

Het beoordelen van artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Wie kan artikelen beoordelen?
In het algemeen kan iedereen een waardering toevoegen of veranderen, maar neem in acht dat het Wikiproject uiteindelijk de verantwoording draagt om geschillen op te lossen.
Hoe beoordeel ik een artikel?
Bekijk de kwaliteitsschaal hieronder; als u het niveau hebt gevonden dat het dichtst bij het artikel lijkt te staan, zet de parameter klasse in het Wikiproject bannersjabloon naar de naam van het niveau (behalve de "klasse" aan het einde). Om een artikel bijvoorbeeld als "B-klasse" te waarderen, gebruik |klasse=B in de banner.

Algemene problemen[bewerken | brontekst bewerken]

Iemand heeft een projectbannersjabloon geplaatst op een artikel, maar dat artikel hoort niet echt bij het project. Wat moet ik doen?
Omdat het om zoveel artikelen gaat, maken we wel eens fouten en plakken labels op artikelen waar dat niet hoort te gebeuren. Als u dit ziet, verwijder dan vooral het label en laat eventueel een berichtje achter op de overlegpagina van het artikel (of direct bij de gebruiker die het label had geplaatst).
Wat als ik het niet eens ben met een waardering?
Schroom niet om de waardering te wijzigen - binnen alle redelijkheid - als u denkt dat een andere waardering gepast is; bij groot verschil van kan het Wikiproject als geheel het punt bespreken en tot overeenstemming komen over de beste waardering.
Zijn die waarderingen niet subjectief?
Ja, ze zijn subjectief en het is het beste systeem dat tot nu toe is ontwikkeld. Als u een beter idee heeft, laat het ons vooral weten!
Waarom heeft de beoordelaar geen opmerkingen achtergelaten?
Helaas komt het door de grote aantallen artikelen die beoordeeld moeten worden vaak voor dat we niet in staat zijn om gedetailleerde opmerkingen achter te laten. Als u specifieke vragen heeft, stel die dan aan de gebruiker die het artikel beoordeeld heeft - die is meestal meer dan bereid de beoordeling toe te lichten.


  • Aaa
  • Bbb