Naar inhoud springen

Wilgenstippelmot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 5 okt 2017 om 12:58. (2 (onbereikbare) links aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar #IABot (v1.5.4))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Wilgenstippelmot
Wilgenstippelmot
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Yponomeutidae (Stippelmotten)
Onderfamilie:Yponomeutinae
Geslacht:Yponomeuta
Soort
Yponomeuta rorrella
(Hübner, 1796)
Wilgenstippelmot (Yponomeuta rorrella) rupsen in spinsel
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De wilgenstippelmot (Yponomeuta rorrella) is een vlinder uit de familie van de stippelmotten (Yponomeutidae). De spanwijdte van de vlinder bedraagt ongeveer 20 millimeter. De soort overwintert in het ei als een klein rupsje. In mei en juni mineren de rupsjes in het blad. Van juni tot in juli leven de rupsen in spinsels, die de hele boom kunnen bedekken. Ze kunnen een hele boom kaal vreten. Het lichaam van de rups is lichtgrijs met op elk segment een grote, subdorsale bruinzwarte vlek. De kop, poten, prothoracale plaat en anale plaat zijn bruinzwart. Verpopping vindt daarna plaats. De pop heeft een geel lichaam met een donker chocoladebruine kop, borststuk en achterlijfspunt. Na 10-20 dagen komt de mot tevoorschijn. Hij vliegt van eind juni tot in augustus. De vlinder is uiterst moeilijk, zelfs met microscopisch onderzoek aan de genitaliën, te onderscheiden van de meidoornstippelmot, de appelstippelmot en de kardinaalsmutsstippelmot. Hij komt verspreid over Europa en Klein-Azië voor.

Waardplant

De waardplant van de wilgenstippelmot is schietwilg, en ook wel andere soorten wilg, zoals grauwe wilg. De jonge rupsen mineren in groepjes in blaasmijnen, later leven ze buiten het blad in een spinsel.

Voorkomen in Nederland en België

De wilgenstippelmot is in Nederland en in België een schaarse soort.

Externe links

  • Kaarten met waarnemingen: