Wilhelm Eduard Weber

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wilhelm Eduard Weber
Wilhelm Eduard Weber
Wilhelm Eduard Weber
Algemene informatie
Land Koninkrijk Pruisen
Geboortedatum 24 oktober 1804
Geboorteplaats Wittenberg
Overlijdensdatum 23 juni 1891
Overlijdensplaats Göttingen
Begraafplaats Stadtfriedhof Göttingen
Werk
Beroep natuurkundige, academisch docent, filosoof
Werkveld natuurkunde
Werkgever(s) Universiteit Leipzig, Georg-August-Universität Göttingen, Maarten Luther-Universiteit
Werkplaats Leipzig
Functies professor
Leerlingen Gottlob Frege
Promovendi Eduard Riecke, Friedrich Kohlrausch, Ernst Abbe, Theodor Reye
Studie
School/universiteit Maarten Luther-Universiteit, Georg-August-Universität Göttingen
Promotor Johann Schweigger
Academische graad doctor
Persoonlijk
Woonplaats Koninkrijk Pruisen
Talen Duits
Schrijftaal Duits
Diversen
Lid van Royal Society, Saksische Academie van Wetenschappen, Kungliga Vetenskapsakademien, American Academy of Arts and Sciences, Russische Academie van Wetenschappen, Pruisische Academie van Wetenschappen, Deutsche Akademie der Wissenschaften Leopoldina, Saksische Academie van Wetenschappen, Beierse Academie van Wetenschappen en Geesteswetenschappen, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Accademia delle Scienze di Torino
Prijzen en onderscheidingen Copley Medal (1859),[1] Orde van Verdienste voor Kunst en Wetenschap, Cothenius-medaille (1879), Matteucci Medal (1879), Beierse Maximiliaansorde voor Wetenschap en Kunst (1859), Foreign Member of the Royal Society (21 november 1850)[2]
graf
graf
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Wilhelm Eduard Weber (Wittenberg, 24 oktober 1804Göttingen, 23 juni 1891) was een Duitse natuurkundige en filosoof. Hij is vooral bekend voor zijn werk op het gebied van magnetisme.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Weber werd geboren in Wittenberg als middelste van de drie zonen van Michael Weber, professor theologie, en was de broer van de fysiologen Ernst Heinrich Weber (1795-1878) en Eduard Friedrich Weber (1806-1871). Na zijn universitaire opleiding aan de Universiteit van Halle[3], waarbij hij onder professor Johann Schweigger promoveerde, werd hij in 1828 buitengewoon hoogleraar aan dezelfde universiteit.

In 1831 kreeg hij, op 27-jarige leeftijd, op instigatie van Carl Friedrich Gauss een aanstelling als hoogleraar natuurkunde aan de Georg August-Universiteit van Göttingen. Op 12 december 1837 werd Weber, samen met nog zes Göttinger hoogleraren, afgezet als hij openlijk protesteert tegen de afschaffing van de vrijzinnige grondwet door Ernst August I van Hannover. Hierna onderneemt hij diverse reizen door Europa en verdient hij de kost als privaatdocent in Göttingen. In 1843 werd hij hoogleraar te Leipzig, maar na de Duitse Maartrevolutie keerde hij in 1849 weer terug op zijn oude post in Göttingen.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds als student deed Weber onderzoek naar geluidsgolven en samen met zijn broer Ernst Heinrich gaf hij het boek Wellenlehre, auf Experimente gegründet (1825) uit. Vanaf de jaren 1830 werkte hij intensief samen met Gauss en deed belangrijk onderzoek op gebied van magnetisme, inductie, elektrische eenheden en andere verschijnselen. In 1833 construeerde hij samen met Gauss de eerste praktische telegrafieverbinding; een 3 km lange lijn verbond het observatorium met het natuurkundig instituut in Göttingen.

Daarnaast bouwde hij de eerste magnetometers om het aardmagnetisch veld te meten en in kaart te brengen. Het resultaat publiceerde hij in Atlas des Erdmagnetismus.

Vooral aan zijn reeks publicaties Elektrodynamische Massbestimmungen tussen 1846 en 1878 heeft hij de naamgeving van de eenheid van magnetische flux, de weber, te danken. In 1859 kreeg hij de Copley Medal, in 1879 de Matteucci Medal.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Wilhelm Eduard Weber op Wikimedia Commons.