Willem Hendrik van Brandenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Allegorie op geboorte van Willem Hendrik, erfprins van Brandenburg in 1649. In een wieg ligt de prins omringd door onder andere Juno, Minerva en Overvloed. In de lucht blaast Faam op een loftrompet en dragen kleine engelen symbolen van de toekomstige macht van de nieuwgeborene. In het landschap op de achtergrond ligt de Zwanenburcht, het Hof van Kleef. In ondermarge Nederlands vers in vier regels.

Willem Hendrik van Brandenburg (Duits: Wilhelm Heinrich von Brandenburg) (Kleef, 21 mei 1648Wezel, 24 oktober 1649) was een Duitse prins en de erfgenaam van de mark Brandenburg.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Willem Hendrik werd geboren in mei 1648 op kasteel Schwanenburg als de eerste zoon en erfgenaam, van keurvorst Frederik Willem I van Brandenburg en Louise Henriëtte van Nassau. In juli van dat jaar werd hij in Kleef gedoopt. Van de zeven maanden oude baby werd door François Dieussart een sculptuur gemaakt. Dit bevindt zich thans (2019) in paleis Oranienburg in Oranienburg.[1][2] De schilder Govert Flinck maakte in 1648 een allegorie op geboorte van Willem Hendrik, dit werk hangt tegenwoordig (2019) in het Neues Palais in Potsdam.[3] Willem Hendrik overleed in Wesel toen hij amper anderhalf jaar oud was. Hij werd begraven in de Dom van Berlijn.