Willem IV van Toulouse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
13-02-2016

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Februari-artikel

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Willem IV van Toulouse
1040-1092
Graaf van Toulouse
Periode 1060 - 1088
Voorganger Pons
Opvolger Raymond IV
Vader Pons van Toulouse
Moeder Almodis van La Marche

Willem IV van Toulouse (?, 1040 - Huesca (stad), 1094) was een zoon van Pons van Toulouse en van zijn tweede echtgenote Almondis van la Marche.

Willem volgde in 1061 zijn vader op als graaf van Toulouse, markgraaf van de Provence en hertog van Narbonne. In 1064 erfde hij van zijn nicht Agde, Béziers, de stad Narbonne, Rouergue en Uzès. Na een conflict met zijn broer Raymond stond hij delen van Toulouse en Rouergue aan hem af, maar kon wel Agen, Astarac en de Périgord inlijven. In 1094 droeg hij het bestuur van het graafschap over aan zijn broer en trok naar Aragón, waar hij sneuvelde in de strijd tegen de Moren bij Huesca.

Hij was gehuwd met Mathilde en met Emma van Conteville, dochter van graaf Robert van Mortain. Willem en Emma kregen de volgende kinderen:

  • een zoon, vermoedelijk met de naam Pons, overleden voor 1094, begraven in Toulouse
  • een onbekende zoon, overleden voor 1094, begraven in Toulouse
  • Filippa (1078-1117) huwde in 1094 met Willem IX van Aquitanië (1071-1126).

De vroege dood van zijn mannelijke erfgenamen zal een belangrijke rol hebben gespeeld in Willems afstand van zijn titels.

Zie ook[bewerken]

Lijst van graven van Toulouse Huis Rouergue