Willem Thomas Eijsbouts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Willem Thomas (Tom) Eijsbouts (Maastricht, 24 december 1946) is een Nederlands hoogleraar Europees constitutioneel recht en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar Europees recht aan de Universiteit Leiden.

Loopbaan[bewerken]

Eijsbouts volgde het gymnasium en studeerde vervolgens rechten aan de Universiteit van Leiden, waar hij in 1969 afstudeerde en vervolgens een diplôme d'études approfondies (DEA) haalde aan het Geneva Graduate Institute of International Studies (1971). Hij was daarna (tot 1986) journalist, onder meer bij De Tijd, de Volkskrant en Binnenlands Bestuur en was als freelancer werkzaam. Eijsbouts promoveerde te Leiden op de dissertatie Recht en Toeval (Engelse titel: Law and Chance in the Context of Public Policy) in 1989. Tot 1996 was hij directeur van The Hogendorp Centre for European Constitutional Studies, bekleedde in 1997 de Jean Monnet European Constitutional Law and History-leerstoel, was in 2000 voorzitter van de board of editors van Legal Issues of Economic Integration en bekleedde de leerstoel European Constitutional Law van het Europa-Instituut van de Universiteit van Amsterdam (2000). Hij werd op 1 november 2010 benoemd tot hoogleraar Europees Recht aan de Universiteit van Leiden, maar was al sinds 2000 professor Europees Constitutioneel Recht en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Eijsbouts was tussen 2003 en 2007 voorzitter van de faculteit Europees Recht aan de Universiteit van Amsterdam en is onder meer lid van het Robert Schuman Center for advanced Studies (Florence) en het Hallstein Institute van de Humboldt Universiteit te Berlijn.

Eijsbouts hield op 25 november 2011 zijn inaugurele rede en besloot deze met een publieke inauguratie van een nieuwe tekst voor het Europees volkslied. Het lied diende de Europese burgers volgens Eijsbouts te laten klinken als vrij, opstandig en als geïnspireerd door de geest van verzet. Voor de tekst van het volkslied keerde Eijsbouts terug naar de oorspronkelijke tekst van Friedrich Schiller. Het couplet, gericht tegen de tirannie, net als het Wilhelmus, behoorde volgens Eijsbouts in de tekst van het Europese volkslied thuis. Eijsbouts publiceerde onder meer Europees Recht, algemeen deel (redactie) en Een kleine filosofie van de bal (filosofische beschouwingen over de voetbal).