Willem van Berg-Ravensberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Willem II van Ravensberg
1382-1428
graftombe van Willem en zijn vrouw
graftombe van Willem en zijn vrouw
Graaf van Ravensberg
Periode 1402-1428
Voorganger Adolf
Opvolger Gerard II
Vader Willem II van Berg
Moeder Anna van de Palts

Willem II van Ravensberg (1382 - 22 november 1428) was de jongste zoon van Willem II van Berg en Anna van de Palts en een broer van hertog Adolf I van Berg en Gulik.

In 1401 werd hij (niet-gewijd) bisschop van Paderborn. In 1402 draagt zijn vader hem het bestuur over Ravensberg over. Willem hervormde het klooster Bödekken bij Büren in de zin van de Moderne Devotie, maar toen hij dat ook wilde doen met het klooster Abdinghof in Paderborn, joeg hij burgerij en standen tegen zich in het harnas. Een poging om aartsbisschop van Keulen te worden in 1411 mislukte en Willem diende zich ook uit Paderborn terug te trekken.

Willem was gehuwd met Adelheid van Tecklenburg, dochter van Nicolaas II van Tecklenburg, en lag met zijn zoon Gerard aan de basis van een nieuwe tak van de hertogen van Berg, die ook Gulik bestuurden.

Zie ook[bewerken]

  • Lijst van heersers van het hertogdom Berg

Referenties[bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Duitstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.