William Chester Minor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
William Chester Minor
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Juni 1834
Ceylon
Overleden 26 maart 1920
New Haven, Connecticut
Land/partij Unie
Dienstjaren 1863 of 1864–1871
Rang Legerarts (officier)
Slagen/oorlogen Slag in de Wildernis
Ander werk Vrijwillig onderzoeker van de Oxford English Dictionary

William Chester Minor, ook bekend als W. C. Minor (juni 1834 – 26 maart 1920) was een Amerikaans legerarts die later een van de belangrijkste bijdragers van woordenboekdefinities aan de Oxford English Dictionary. Hij werd toen vastgehouden in een gesticht.

Biografie[bewerken]

Jonge jaren[bewerken]

Minor werd geboren op het eiland Ceylon (nu Sri Lanka) als zoon van missonarissen uit New England. Een van zijn halfbroers was Thomas T. Minor, burgemeester van Seattle, Washington in de jaren 80 van de 19e eeuw. Toen hij 14 was werd hij naar de Verenigde Staten gestuurd om daar zijn medische opleiding aan Yale-universiteit af te maken.

Militaire carrière[bewerken]

Hij werd toegelaten tot het Unieleger als legerarts en diende tijdens de Slag in de Wildernis in mei 1864, die bekendstaat vanwege de vele slachtoffers die erbij vielen. Minor moest een Uniesoldaat bestraffen door hem te brandmerken met een "D" op zijn gezicht voor deserteur. Deze man was een Ierse immigrant en diens nationaliteit zou later een rol spelen tijdens Minor's demente wanen.

Na het eind van de Amerikaanse burgeroorlog deed Minor dienst in New York City. Hij werd aangetrokken tot de rosse buurt van de stad en ging na zijn diensttijd naar de hoeren. In 1867 werd zijn gedrag opgemerkt door het Amerikaanse leger en hij werd overgeplaatst naar een afgelegen post in de Florida Panhandle. Tegen 1868 was zijn conditie dusdanig verslechterd dat hij opgenomen moest worden in St. Elizabeths Hospital, een gesticht in Washington, D.C.. Na achttien maanden was er nog altijd geen vooruitgang. Minor werd in staat gesteld om ontslag te nemen als officier en met pensioen te gaan.

Verhuizing naar Engeland[bewerken]

In 1871 verhuisde Minor naar het Verenigd Koninkrijk en ging in de sloppenwijk Lambeth in Londen wonen waar hij weer een armzalig leven ging leiden. Bezeten door zijn paranoia schoot hij op 17 februari 1872 een man genaamd George Merrett dood waarvan Minor geloofde dat hij in zijn kamer had ingebroken. Merret was op weg geweest naar zijn werk om zijn familie met zes kinderen en zijn zwangere vrouw Eliza te onderhouden. Na een voorarrest dat Minor uitzat in Horsemonger Lane Gaol in Londen werd hij niet schuldig verklaard wegens ontoerekeningsvatbaarheid. Minor werd vastgezet in het gesticht van Broadmoor Hospital in het dorp Crowthorne, Berkshire. Aangezien hij een legerpensioen had en als niet gevaarlijk werd beschouwd kreeg hij een redelijk comfortabel onderkomen en werd hij in staat gesteld om boeken te kopen en te lezen.

Bijdrager aan de OED[bewerken]

Het is waarschijnlijk aan zijn correspondentie met boekverkopers uit Londen te danken dat hij hoorde over de oproep voor vrijwilligers voor wat de Oxford English Dictionary (OED) zou worden. Minor besteedde de rest van zijn leven aan dat werk. Hij werd een van de meest effectieve vrijwilligers die zijn persoonlijke bibliotheek gebruikte om citaten te verzamelen die beschreven hoe bepaalde woorden gebruikt werden. Minor werd vaak bezocht door de weduwe van de man die hij had gedood en ze zorgde ervoor dat hij meer boeken verkreeg. De samenstellers van het woordenboek publiceerden lijsten van woorden die ze omschreven wilden hebben en Minor leverde ze met toenemend gemak nadat zijn lijsten groeiden. Het zou vele jaren duren voor dat de hoofdredacteur van de OED, Dr. James Murray van Minors achtergrond hoorde en hem opzocht.

Minor's toestand verslechterde en in 1902 sneed hij zijn eigen penis af. Zijn gezondheid werd erger en hij werd in staat gesteld om terug te keren naar de VS, naar St. Elizabeths Hospital; hij werd vervolgens gediagnoseerd met schizofrenie en stierf in 1920 in New Haven, Connecticut.

Referenties[bewerken]

  • (en) Winchester. Simon. The Professor and the Madman: A Tale of Murder, Insanity, and the Making of the Oxford English Dictionary, HarperPerennial, New York, 1998, hardback en trade paperback, ISBN 0-06-017596-6. (Originele Britse editie heeft de titel The Surgeon of Crowthorne, ISBN 0-14-027128-7.)
  • (en) Aurandt, Paul, Paul Harvey's the Rest of the Story, Bantam, London, 1984, “14. Pen Pals”, p. 31–33t. ISBN 0553259628.

Externe links[bewerken]