William J. Pomeroy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

William J. Pomeroy (Waterloo (New York), 25 november 1916 - Londen, 12 januari 2009) was een Amerikaans schrijver en politiek activist.

Pomeroy was afkomstig uit een arbeidersmilieu en ging in de jaren dertig ook aan de slag als arbeider. In 1938 werd hij lid van de Communistische Partij van de Verenigde Staten (Cpusa).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij ingelijfd bij de infanterie en nam deel aan de landing op de Filipijnen. Hij leerde daar zijn latere echtgenote Celia Mariano kennen en ging er studeren aan de universiteit. Pomeroy sloot er zich ook aan bij de guerrillastrijders van de Filipijnse communistische partij (PKP), de Hukbalahap. In 1952 werd hij opgepakt door regeringstroepen en pas in 1962 vrijgelaten. Het paar trok vervolgens naar het Verenigd Koninkrijk.

Pomeroy schreef verschillende boeken over kolonialisme, apartheid en imperialisme en meer dan 300 gedichten, waarvan verschillende geschreven zijn in de gevangenis, zoals Sonnets for Celia (uitgegeven in 1963) en The Forest (1963).