William Poole (gangster)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
William Poole
William Poole
Algemene informatie
Geboren Sussex County, 24 juli 1821
Overleden New York, 8 maart 1855
Doodsoorzaak Moord
Nationaliteit Amerikaan
Bekend van Misdaad
Boksen met de blote hand
Politieke partij Know Nothing

William Poole, ook wel bekend als Bill the Butcher, (Sussex County, 24 juli 1821 - New York, 8 maart 1855) was een Amerikaanse gangster. Hij was de leider van een bende uit New York genaamd de Bowery Boys. Tevens was hij een bekend bokser en de leider van de politieke partij Know Nothing.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

William werd geboren in Sussex County bij ouders van Engelse afkomst. In 1832 verhuisde zijn familie naar New York om daar een slagerij te openen in Manhattan. William leerde het vak van zijn vader en nam op een gegeven moment de zaak van hem over. In de jaren 1840 startte hij zijn eigen bende.

Op 23 oktober 1851 werd een barman in het Florence's Hotel aan Broadway ernstig verminkt in zijn gezicht. William Poole, Tom Hyer en een aantal anderen zijn het hotel binnen gegaan. Een van de personen heeft de barman, Charles Owens, bij zijn haar vastgehouden terwijl de andere hem ongenadig in zijn gezicht sloeg. Volgens The New York Times was een van zijn ogen volledig tot moes geslagen en hing het vlees van zijn wang er losjes bij. Vervolgens is de groep op zoek gegaan naar John Florence, eigenaar van het hotel, om bij hem hetzelfde te doen. De groep kon John echter niet vinden en verliet het pand. Ondertussen had Charles Owens hulp gekregen en is naar de politie gegaan. Er werd gelijk een arrestatiebevel uitgegeven voor William, Tom en de anderen.

Williams aartsvijand, John Morrissey, was een Ierse beveiliger bij Tammany Hall. Ook hij was een bekend bokser en daagde William uit tot een wedstrijd. Het is niet geheel bekend waarom Morrissey zijn aartsvijand was, maar gedacht wordt dat William op 12 oktober 1853 in Boston Corner gewed had op de tegenstander van Morrissey, Yankee Sullivan.

Het resultaat van de wedstrijd was onder dispuut en William vond niet dat Morrissey betaald moest worden. Morrissey werd namelijk uitgeschakeld tijdens de wedstrijd, maar in plaats van dat er werd afgeteld vanaf 10, vroeg de ondersteuning van Morrissey om de wedstrijd te laten beslissen door wie het laatste nog in de ring is. Ondertussen was Morrissey al opgestaan en Yankee Sullivan weggelopen, omdat hij dacht dat hij gewonnen had. Op 26 juli 1854 gingen William en Morrissey het gevecht aan. Volgens The New York Times had Morrissey naderhand een oog dat uit de oogkas hing. Tevens zaten er grote deuken in zijn hoofd en het gezicht boven en onder de ogen was volledig zwart van alle blauwe plekken. Er zat een gat in zijn wang en verder had hij nog verwondingen aan de borst, armen en rug.[1]

Morrissey wilde wraak en op 25 februari 1855 schoot Lew Baker, vriend van Morrissey, William neer in een bar op Broadway genaamd Stanwix Hall.[2]

William stierf uiteindelijk op 8 maart 1855 aan de verwonding van het geweerschot. Hij stierf in zijn huis aan Christopher Street en liet een vrouw en kind achter. Hij werd begraven op 11 maart 1855 op Green-Wood Cemetery in een graf zonder grafsteen. In 2004 werd deze grafsteen alsnog geplaatst.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

William Poole was de inspiratie voor het personage William "Bill the Butcher" Cutting (gespeeld door Daniel Day-Lewis) in de film Gangs of New York uit 2002. Ondanks veel van de dingen in hun levens overeenkomen, sterft het personage in de film tijdens de dienstplichtrellen in New York in 1863, acht jaar na zijn dood.