Dienstplichtrellen in New York

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Federale troepen vuren op de opstandelingen.

De dienstplichtrellen in New York of Draft Riots duurden van 13 juli tot 16 juli 1863, toen ook wel de Draft Week genoemd[1] , waren een reeks gewelddadige opstoten in New York City. Deze waren het gevolg van de wijdverspreide misnoegdheid omtrent de in het Amerikaans Congres goedgekeurde wetten die de conscriptie instelde door middel van loting om mannen te rekruteren voor de Amerikaanse burgeroorlog. President Abraham Lincoln zond verschillende regimenten naar de stad om deze terug onder controle te krijgen. De duizenden opstandelingen bestonden vooral uit Ierse Amerikanen. [2] Tezelfdertijd vonden in andere steden ook kleinschaligere rellen plaats.[3]

Oorspronkelijk waren de rellen een uiting van de misnoegdheid tegen het instellen van de dienstplicht, maar al snel vormden de Afro-Amerikanen een belangrijk doelwit. Lincoln stelde dat de Unie vocht voor de afschaffing van de slavernij in de zuidelijke staten. De zwarten werden daarom door de relschoppers als de schuldigen van de burgeroorlog aangewezen. De omstandigheden in de stad waren van die aard dat Generaal-majoor John E. Wool op 16 juli verkondigde, "De noodtoestand moet afgekondigd worden, maar ik heb onvoldoende kracht om deze in te stellen". Het leger ging het oproer te lijf met artillerie en bajonetten, en slaagde pas het oproer te onderdrukken nadat al vele gebouwen geplunderd of vernietigd waren, waaronder veel huizen, het kantoor van de krant New York Tribune, een weeshuis voor zwarten en P.T. Barnums rariteitenmuseum

Proloog[bewerken]

Wegens een tekort aan militaire mankracht in de Unie tijdens de burgeroorlog stemde het Congres op 3 maart 1863 in met de eerste dienstplichtresolutie (conscription act) in de geschiedenis van de Verenigde Staten, gemachtigd door President Lincoln, om mannen tussen de 18 en 35 jaar oud via loting dienst te laten nemen in het leger. De Copperheads (Een democratische fractie in het noorden die zich uitsprak tegen de oorlog) waren ontzet. Zij struikelden met name over de bepaling die toeliet dat men zich voor 300 dollar kon vrijkopen. Een hoog bedrag dat enkel de rijkste Amerikanen konden betalen. Dit leidde tot de uitdrukking een "300 dollar man". Eigenlijk was de loting ingesteld om mensen aan te sporen vrijwillig dienst te nemen. Relatief weinig mannen werden formeel via loting dienstplichtig [4].

In de praktijk vormden vele mannen groepen die, indien iemand onder hen werd uitgeloot, geld samen legden om de vrijstellingspremie te betalen. De bedoeling van de $300 afkooppremie was de nodige gelden te verkrijgen voor de oorlogsfinanciering en de mogelijkheid te bieden aan de zonen van rijken om zich uit de dienstplicht te kopen. Bij de middenklasse en lagere klassen ontstond al gauw de perceptie dat de oorlog nu een oorlog van de rijken was. De conscriptie botste met de inspanningen van Tammany Hall (de leider van de Democraten in de stad) om de katholieke Ierse immigranten in te schrijven als burgers opdat ze voor hem zouden kunnen stemmen in de lokale verkiezingen. Aan het verkrijgen van Amerikaans burgerschap hing nu namelijk vast dat ze mogelijk moesten vechten voor hun nieuwe land, de Unie.

Rellen[bewerken]

De tweede lotingronde vond plaats op 13 juli 1863. Een furieuze menigte viel al snel het kantoor van de assistant provost marshall aan. Aanvankelijk hadden de relschoppers het gemunt op lotingbureaus en politiekantoren maar al snel werden Afro-Amerikanen een belangrijk doelwit. De zwarten werden de zondebok en het doel van de woede van de relschoppers; degenen die in hun handen vielen werden vaak in elkaar geslagen, gemarteld en/of gelyncht. Andere doelwitten behelsde het kantoor van de Republikeinse krant, de New York Tribune.

Relschoppers vallen federale troepen aan

De New Yorkse politie slaagden er niet in de rellen de baas te kunnen worden. De politie was zwaar onderbemand en hield zich in de eerste plaats ledig met het beperken van de eigen verliezen en het redden van diegenen die ze konden. De stad kon niet onder controle worden gebracht tot haastig oprukkende federale troepen, waaronder de 152nd New York Volunteers, de 26th Michigan Volunteers, en de 27th Indiana Volunteers. Daarnaast arriveerde, na een geforceerde mars, de New York Guard uit Frederick, Maryland. Deze werden aangevuld door het 74ste en 65ste regiment van de militie van de staat New York, gestuurd door de gouverneur, en een sectie van de 20th Independent Battery, New York Volunteer Artillery uit Fort Schuyler in Throgs Neck.

Op 15 juli controleerde de massa nog verspreide delen van de stad, maar tegen de ochtend van 16 juli waren er duizenden Federale militairen in de stad gelegerd en waren de rellen grotendeels ontbonden.[3]

Nasleep[bewerken]

Het exacte dodental is onbekend, maar volgens Cook (1974) waren er minstens 100 burgers gedood en minstens 300 gewonden. De materiële schade liep op tot zo’n 1.5 miljoen Amerikaanse dollar.

Op 19 augustus werd de loting hervat. Ze werd, zonder verdere incidenten, in 10 dagen voltooid. Er werden veel minder mannen geloot dan aanvankelijk gevreesd: van de 750.000 geselecteerden over de hele Unie, ging slechts 6% in dienst.[4]

De rellen in fictie[bewerken]

De Draft Riots komen in verschillende werken aan bod:

De film Gangs of New York (2002) van Martin Scorsese, speelt zich af in de jaren voor de Draft Riots. De film bevat een uitgebreide scène over de rellen. Eén scène toont oorlogsschepen van de Union Navy die de stad onder vuur namen. Dit is historisch incorrect. Geen enkel Amerikaans oorlogsschip opende het vuur op de stad.

Voetnoten[bewerken]

 1. Barnes 5
 2. The Riots. Harper's Weekly, volume vii, no 344 382, 394. Sonofthesouth.net Geraadpleegd op 2006-08-16
 3. a b Maj. Gen. John E. Wool Official Reports (OR) for the New York Draft Riots. Shotgun's Home of the American Civil War Geraadpleegd op 2006-08-16
 4. a b David Donald, Civil War and Reconstruction (2002) 229

Referenties en werken[bewerken]

Volgende onderstaande Engelstalige werken zijn voorhanden over dit onderwerp:

 • Official Records of the American Civil War, volume xxvii, part ii (Washington, 1889)
 • David M. Barnes, The Draft Riots in New York, July, 1863: The Metropolitan Police, Their Services During Riot (1863) (available online)
 • Iver Bernstein, The New York City Draft Riots: Their Significance for American Society and Politics in the Age of the Civil War (1991)
 • Adrian Cook, The Armies of the Streets: The New York City Draft Riots of 1863 (1874)
 • James Barnet Fry, New York and the Conscription of 1863, (New York, 1885)
 • James Dabney McCabe, The Life and Public Services of Horatio Seymour (1868) (available online)
 • John Nicolay and John Hay, Lincoln, volume vii, (1890)
 • Barnet Schecter, The Devil's Own Work: The Civil War Draft Riots and the Fight to Reconstruct America (2005)

Externe links[bewerken]